Felhívás!

EB: indokolt a túlzott hiányra vonatkozó eljárás elindítása Románia esetében

EB: indokolt a túlzott hiányra vonatkozó eljárás elindítása Románia esetében Gazdaság

A román kormány által 2019. december 10-én elfogadott, 2020-2022-re vonatkozó pénzügyi stratégia 3,8%-os GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol, ami meggyőző bizonyítéka annak, hogy Romániában túlzott hiány van – írja az Európai Bizottság által pénteken elfogadott jelentésben.

A dokumentumból kiderül, hogy Románia nem tatja be az adósságkritériumot, emiatt indokolt a túlzott hiányra vonatkozó eljárás elindítása.

A jelentés szerint a tervezett deficit “közelében sincs” a 3%-os határnak, és nem tekinthető “sem kivételesnek, sem ideiglenesnek”.

A Bizottság téli előrejelzései szerint Románia államháztartási hiánya 2019-ben elérte a bruttó hazai termék (GDP) 4%-át, amely 2020-ban 4,9%-ra és 2021-ben pedig 6,9%-ra emelkedik. A hiány növekedése elsősorban a 2019 nyarán bevezetett nyugdíjnövekedésnek, illetve a nyugdíjak 2020 szeptemberére tervezett további 40%-os emelésének és a 2021 szeptemberére tervezett nyugdíj-újraszámításnak az eredménye. Ezen felül 2019 decembere és 2020 januárja között a hatóságok új adócsökkentéseket fogadtak el, és megduplázták a gyereknevelési támogatást.

A jelentéssel kapcsolatban a Gazdasági és Pénzügyi Bizottságnak kell állást foglalnia.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. február 17., 8:34
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Akkor ezek szerint Romaniaban nem szabad sem nyugdijat sem fizeteseket emelni. Az E.U.-nak az a celja, hogy itt minel nagyobb szegenyseg es nyomor tomboljon. Egy ilyen barat mellett mint ti (E.U.),nincs is szuksege Romanianak ellensegre !