Felhívás!

Drágulást hozhat az árliberalizálás

A villanyáram-fogyasztóknak e héttel kezdődően kell megkapniuk az árajánlatot, hogy jelenlegi szolgáltatójuk milyen díjszabást kínál a villamos energia piacának január 1-jei liberalizálása után. A fogyasztók az árajánlat alapján eldönthetik, hogy megtartják a jelenlegi szolgáltatót, vagy egy jobb ajánlatot kínáló szolgáltatóra váltanak.

A szolgáltatók kínálatát megtalálják a www.anre.ro oldalon lévő ár összehasonlító adatbázisban. Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság alelnöke szerint, ha egy szolgáltató elveszíti az ügyfelei 2-5 százalékát, az meglátszik a pénzügyi eredményeiben, és rákényszeríti arra, hogy próbálja megtartani a régi ügyfeleit, vagy újakat szerezzen. Ehhez az szükséges, hogy a fogyasztók legyenek tudatosak, és éljenek jogaikkal. Elmondta, jövő évtől a villanyáram mintegy 5 százalékos drágulására lehet számítani, mert az idei államilag szabályozott árak alacsonyak voltak, és a szolgáltatók drágábban vásárolják az energiát, amit továbbadnak a fogyasztóknak.

A villanyszolgáltatók az elmaszatolt tájékoztatással arra játszanak, hogy megtartsák a jelenlegi ügyfeleiket, majd egyoldalúan alakítsák a díjszabást, hívta fel a figyelmet az Intelligens Energia Egyesület (AEI), amely szerint a fogyasztók 93,87 százaléka nem is tudja, hogy január 1-től megszűnik az államilag szabályozott díjszabás, és szabadpiaci áron fogják megvásárolni a villanyáramot. Ez azt is jelenti, hogy a fogyasztó a neki megfelelő árajánlat alapján válthat szolgáltatót, ám ha nem reagál semmit, akkor a jelenlegi szolgáltatója automatikusan meghosszabbítja a szerződését, és az új díjszabás alapján számláz. Az AEI megállapítja, a villanyszámla mellett borítékban küldött tájékoztatás nem hatékony, mert a fogyasztók nagy része nem olvassa el, mit ír az utolsó oldalon.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.