Hirdetés
Hirdetés

December 1-jétől forgalomba hozzák a 20 lejes bankjegyet

December 1-jétől forgalomba hozzák a 20 lejes bankjegyet Gazdaság

A Román Nemzeti Bank (BNR) december 1-jétől forgalomba hozza a 20 lejes címletű bankjegyet. Ez az első román bankó, amelyen egy női személyiség, Ecaterina Teodoroiu szerepel.

Hirdetés
Hirdetés

“A Román Nemzeti Bank 2021. december 1-jétől 20 lej névértékű bankjegyet hoz forgalomba. Az új bankjegyet pénteken mutatja be a nyilvánosságnak Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank elnöke. Ez az első olyan forgalomképes bankjegy, amelyen egy női személyiség szerepel: Ecaterina Teodoroiu. Ez egy jogos közérdeknek felel meg, amely széles társadalmi támogatottságra talált, és amely támogatja a nemek közötti egyenlőség megszilárdítását, valamint a női személyiségek jelentős szerepét a román történelemben és társadalomban” – közölte a BNR.

A 20 lej névértékű bankjegyet polimer hordozóra nyomtatták, vegyes (lapos/domborműveg) technikával, 136 x 77 mm-es méretben, domináns színe az olivazöld.

A bankjegy előoldalán a következő grafikai elemek láthatók: Ecaterina Teodoroiu portréja, az időszak, amikor élt (1894-1917), valamint egy virágos elem, amely egy csokor sáfrányt (crocus flavus) ábrázol. A háttérben középen a Román Cserkészszövetség jelvénye látható.

A bankjegy hátoldalán a grafikai kompozíció a következőket tartalmazza: a szárnyas Victoria ábrázolása a Győzelem-éremről, a mărășești-i mauzóleum képe, a mauzóleum mögött pedig egy liliomvirág.

“A hamisítás elleni védelem érdekében a bankjegy számos biztonsági elemet tartalmaz – egyesek a nagyközönség számára is láthatóak, mások pedig csak speciális berendezésekkel felismerhetők a banki dolgozóknak számára,  (…) A 20 lej névértékű bankjegy forgalomba hozatalát a Román Nemzeti Bank bukaresti, valamint Kolozs, Konstanca, Dolj, Iași és Temes megyei regionális fiókjai végzik a hitelintézeteknek/államkincstárnak történő készpénzfizetés alkalmával” – olvasható a Román Nemzeti Bank által kiadott sajtóközleményben.

Ecaterina Teodoroiu 1894 és 1917 között élt, az első világháborúban hősi érdemeket szerzett azzal, hogy előbb nővérként látta el a sebesülteket a fronton, majd ő maga is küzdött a háborúban. Végül 23 évesen vesztette életét a kelet-romániai Marasesti-i csatában.

(Digi24/MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások