Felhívás!

Csökken a foglalkoztatottság Háromszéken

Csökken a foglalkoztatottság Háromszéken Gazdaság

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Ipar Kamara összesítése szerint 2017-hez képest, tavaly a cégek száma 4806-ról 4918-ra emelkedett, ezek összforgalma 6 milliárd lejről közel 6,4 milliárd lejre nőtt, a cégek össznyeresége pedig 484 millió lejről 494 millió lejre bővült egy év alatt.

Édler András, a háromszéki kereskedelmi kamara elnöke szerint a vállalkozások munkaerőhiánnyal küszködnek, és emiatt 217 munkavállalóval kevesebbet foglalkoztattak 2018-ban, mint egy évvel azelőtt, mert nem találnak szakembereket a meghirdetett állásokra, így összesen 28.354 személy dolgozik a háromszéki magánszférában.

A gazdasági szakember szerint Kovászna megyében a turizmussal és az informatikával foglalkozó cégek esetében számottevő a forgalom- és profit növekedés, ez a két ágazat kitörési pontként szerepel a megyefejlesztési tervben, és valószínűsíthető, hogy a támogatási programok kezdenek beérni. Édler András pozitívumként értékelte, hogy a legeredményesebb cégek toplistájának első tíz helyezettje között egyre több a helyi vállalkozás, ezek sok embernek adnak munkát, ami nagyobb biztonságot jelent, mintha multinacionális cégnél dolgoznának.

Az üzleti forgalom alapján összeállított tízes toplista élén idén is a Baróton bejegyzett, de Brassó megyében tevékenykedő Fabrica de Lapte Brasov cég áll 468 millió lejjel. Őt követi a Bertis 193,1 millió-, a Nexxon 159,2 millió-, a Zarah Moden 154,6 millió-, a Dunapack Rambox 139,6 millió-, az RGT Románia 126,1 millió-, a Walor RO 112,2 millió-, a Transporte Popovici 101,3 millió-, az Arcon Invest 98 millió- és a Lucifer 96,1 millió lejes üzleti forgalommal. Háromszék legnyereségesebb cége a Zarah Moden 15,1 millió lejes profittal. Őt követi a Fabrica de Lapte Brasov 14,7 millió-, az Olt Textil gyár 13,8 millió-, Bertikris 8,5 millió-, a Walor RO 7,6 millió-, a Combridge 6,6 millió-, Madexport (Diószegi pékség) 5,9 millió-, új belépőként a rozsnyói Dinó parkot működtető, de Háromszéken bejegyzett HCR cég 5,2 millió-, a Paccor Romania 5,2 millió- és a New Fashion cég 4,5 millió lejes nyereséggel. Legnagyobb alkalmazók a nadrággyárak, az autóalkatrész gyárak, a Bertis élelmiszeripari vállalkozás és a sepsiszentgyörgyi Közművek Rt.

A forgalom szempontjából továbbra is az ipar vezet, a gyárak valósítják meg az összforgalom 38 százalékát, a második helyen áll a kereskedelem 30 százalékkal, majd a szolgáltatások 16 százalékkal, a mezőgazdaság már csak 5,6 százalékot valósít meg, az építkezés, a turizmus, a fejlesztés-kutatás ennél kevesebbet. A kereskedelmi kamara október 10-én a sepsiszentgyörgyi Leonor Ballroomban szervezi meg a legeredményesebb Kovászna megyei cégek gáláját.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások