Hirdetés
Hirdetés

Csaknem 130 ezerrel csökkent a felfüggesztett munkaszerződések száma

Csaknem 130 ezerrel csökkent a felfüggesztett munkaszerződések száma Gazdaság

Mintegy 130 ezerrel csökkent pár nap alatt a felfüggesztett munkaszerződések száma, amely azonban még mindig eléri a csaknem 902 ezret – adta hírül kedden a Ziarul Financiar című gazdasági napilap. Ennyi dolgozót küldtek kényszerszabadságra a munkáltatók.

Hirdetés
Hirdetés

Az újság szerint ez az első reménykeltő jele annak, hogy lassan ismét újraindul a gazdaság a koronavírus-járvány következtében bevezetett korlátozások után. A felfüggesztett munkaszerződések száma április 9-én érte el a csúcsot, akkor meghaladta az egymillió harmincezret, majd április 16-ára számuk csaknem 902 ezerre csökkent. Ez a legfrissebb adat, ugyanis a hétvégén Romániában az ortodox húsvétot ünnepelték.

A csökkenés oka a lap szerint az, hogy egyes üzemek lassan felkészültek a termelés fokozatos újraindítására. A lap emlékeztetett, hogy korábbi bejelentése szerint keddtől a Dacia járműgyártó indítja újra tevékenységét, majd május 4-én már teljes kapacitással fog működni. A termelést március 17-én felfüggesztő üzemben a dolgozók egy része egyelőre önkéntes alapon veszi fel a munkát, miután a vezetőség megállapodott a szakszervezetekkel és bevezették a szükséges védelmi intézkedéseket.

A munkaügyi minisztérium adatai szerint Romániában 901 600 munkaszerződés van felfüggesztve, és csaknem 234 ezret szüntettek meg március 16. óta, amikor rendkívüli állapotot vezettek be.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások