Felhívás!

Cîţu: Románia nem fordul kölcsönért az IMF-hez 2020-ban

Cîţu: Románia nem fordul kölcsönért az IMF-hez 2020-ban Gazdaság

Sikerült finanszírozni az államháztartási hiányt és garantálom, hogy Románia nem fordul kölcsönért a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) 2020-ban – jelentette ki hétfő este a B1 televízió műsorában Florin Cîţu pénzügyminiszter.

A tárcavezetőt a kormány által felvett hitelekkel kapcsolatban kérdezték.

Rámutatott: az előző kormány által hagyott hiányt tovább növelték a koronavírus-válsággal kapcsolatos kiadások, a rekordnagyságú beruházások, ezért volt szükség kölcsönök felvételére, még akkor is, ha “spórolni próbáltak, nem szórták a közpénzt”.

Úgy értékelte: az államháztartás helyzete “sokkal jobb, mint amire számítani lehetett”, és ő “garantálja”, hogy az országnak idén nem kell hitelhez folyamodnia az IMF-hez.

Florin Cîțu arról is beszélt, hogy idén 10% körüli nyugdíjemelésre lát lehetőséget, ugyanakkor hamarosan bemutat majd egy, a Szociáldemokrata Párt (PSD) által jóváhagyott dokumentumot, amiben elismerik, hogy nem tudják 40 százalékkal emelni a nyugdíjakat.

A tárcavezető szerint a dokumentumból az tűnik ki, hogy a PSD tisztában volt azzal, hogy a nyugdíjak 40 százalékos emelése nem valósítható meg anélkül, hogy ne bomoljon meg a makrogazdasági egyensúly, vagy ne legyenek kénytelenek kölcsönért fordulni a Nemzetközi Valutaalaphoz.

A gyermeknevelési pótlékról elmondta, augusztus 1-jétől mintegy 15 százalékkal emelik a járandóságot, január 1-jétől pedig újabb emelés következhet.

“Betartjuk a törvényt és megemeljük a pótlékot augusztus 1-jétől. A növelés mértékét a miniszterelnök fogja bemutatni, a törvénytervezet jelenleg jóváhagyás alatt áll, a következő kormányülésen kerül bemutatásra” – mondta Cîțu.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.