Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Cîţu: garantálom, hogy a PNL kormány mandátuma alatt autópálya fogja átszelni a Kárpátokat

Cîţu: garantálom, hogy a PNL kormány mandátuma alatt autópálya fogja átszelni a Kárpátokat Gazdaság

Garantálom, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányának parlamenti választások után következő mandátuma alatt autópálya fogja átszelni a Kárpátokat – jelentette ki csütörtök este a Digi 24 műsorában Florin Cîţu pénzügyminiszter.

Hirdetés
Hirdetés

Azt mondta: a Piteşti-Nagyszeben autópályát akkor is befejezi a PNL-kormány, ha ő már nem lesz hivatalban.

„Olyan törvényeket hagytunk jóvá, amelyek a következő évekre is kiterjednek. Ez a gazdasági fellendülési terv 5 évre szól, és vannak olyan intézkedések, amelyek akár 10 évre is szólnak, amely alatt mi kormányon maradunk, mert hanem nem készítettünk volna ilyen terveket. (…) A program azonban megy tovább akkor is, ha esetleg politikai döntés következtében egyik másik minisztert lecserélik” – tette hozzá Florin Cîţu.

„Nem fogunk levágni a beruházásra szánt összegekből, csak azért, hogy megduplázzuk a gyermekpénzt”

Az idei költségvetésben nincs előirányzott összeg a gyermekpénz megduplázására, márpedig a kormány nem fog levágni a beruházásra szánt összegekből, csak azért, hogy életbe ültesse ezt a jogszabályt – jelentette ki Florin Cîţu.

A tárcavezető emlékeztetett: a parlament azt követően szavazta meg a gyermekpénz megduplázást, hogy már elfogadták a költségvetést. Miután erre nem különítettek el fedezetet, ezt vagy az államháztartási hiány növelésével, vagy a beruházásokra szánt összeg csökkentésével lehetne megvalósítani, ám a kormány egyik megoldást sem támogatja.

Számítása szerint a gyermekpénz megkétszerezése évi nyolcmilliárd lejes többletkiadást jelent (a bruttó hazai termék 0,8%-a). Ezt nem lehet a különnyugdíjak megadóztatásából pótolni, mert az összes ilyen nyugdíj évi kétmilliárdot tesz ki – magyarázta a miniszter.

Meglátás szerint az alkotmánybíróság (CCR) közelmúltbeli döntése nem változtat azon, hogy a gyermekpénz megduplázására vonatkozó döntés alkotmányellenes. A CCR ugyanis azt mondta ki, hogy a parlament hozhat olyan döntést, amely megtiltja a törvény életbelépésének elhalasztását. Az alkotmány 138. cikkelyének 5. bekezdése azonban azt is előírja, hogy meg kell jelölni minden költségvetési kiadás forrását, ami ennél a törvénynél nem teljesült – fejtette ki a Florin Cîţu.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. július 17., 14:18
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Na és mi van a pensii speciale téren?Az mehet ,ugye továbbra is,mert az ‘csak’ 2 milliárd…de miért nem adjátok legalább AZT a gyerekeknek?Ekkora cinizmust ,nagyobb mint a füled!

 • User
  Dátum: 2020. július 19., 12:41
  ÉRTÉKELÉS: 10

  30eve alatt nem voltatok kepesek egy autópályát eleitol végéig be fejezni akkor most pár éven belül meglesz egy több 10kmres autópálya üljetek le ne kacagtasatok magatokat.