Felhívás!

Bonyolult „munkakönyvvadászat”

A nyugdíjazás előtt állók megtapasztalták, hogy milyen nehéz és bürokratikus folyamat igazolni a több évtizednyi munkaviszonyt. Sokan azzal szembesülnek, hogy rosszabbik esetben nem találják a munkakönyvüket, vagy az hiányosan van kitöltve.

Ilyenkor kezdődik a „munkakönyvvadászat”, amikor megpróbálják felkeresni egykori munkaadóikat, és igazolásokat szerezni arról, hogy hol és hány évet dolgoztak és mennyit kerestek. A helyzetet tovább nehezíti, hogy sok esetben már nem léteznek az egykori munkaadók, a cégek megszűntek vagy felszámolás alatt állnak.

Ezt az áldatlan állapotot próbálta orvosolni Violeta Alexandru munkaügyi miniszter, aki nemrégiben bejelentette, hogy a nyugdíjazás előtt állóknak többé nem kell igazolniuk a munkaviszonyukat, mivel az alkalmazottakat nyilvántartó Revisal nevű adatbázist elérhetővé tették a nyugdíjpénztárak számára. Ám korainak bizonyult az érintettek öröme, hiszen a miniszter visszakozni kényszerült: mégsem tudják bevezetni, hogy a nyugdíjazáskor ne kelljen munkakönyvet felmutatni, csak azt, hogy a Revisal 2011-es beüzemelése utáni adatokról nem kell igazolást kérni.

Egyrészt kiderült, hogy a papíralapú munkakönyvek 20 százalékáról nem készült digitális másolat, másrészt a Nyugdíjpénztár jelezte, hogy látják ugyan az adatbázist, de szerintük a papíralapú munkakönyvek digitális másolata nem helyettesíti a hivatalos okiratot. Ördög Lajos, a háromszéki munkafelügyelőség vezetője megrősítette: hiába vannak beszkennelve a dokumentumok, azokat eredetiben is fel kell mutatni, így azok csak abban segítenek, hogy ki lehet keresni, kitől kell kérni igazolást a munkaévekről és jövedelemről. Hozzátette: nem ritka, hogy elveszett a munkakönyv, vagy hiányosan van kitöltve, csak az alapfizetés szerepel benne, nem a teljes jövedelem.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.