Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

BNR: a nyugdíjpont 40 százalékos emelése 11 százalék fölé növelné a GDP-arányos államadósságot

BNR: a nyugdíjpont 40 százalékos emelése 11 százalék fölé növelné a GDP-arányos államadósságot Gazdaság

A nyugdíjpont 40 százalékos emelése 2021-ben 11 százalék fölé növelné a GDP-arányos államadósságot, ami rendszerszintű kockázatot okozhatna az államháztartás helyzetének súlyosbodását illetően – írja egyebek mellett a Román Nemzeti Bank (BNR) honlapján közzétett „Románai – euróövezet, figyelő” című konvergenciaelemzési jelentésben.

Hirdetés
Hirdetés

„Olyan reakciókat kapnánk a pénzügyi piacoktól, amelyek komolyan befolyásolhatnák a gazdaságot, megnehezítve a visszaállítást 2021-ben. A több éves, rendezett makrogazdasági korrekciók helyett, gazdaságilag és társadalmilag nagyon költséges, rendszertelen korrekciókra kényszerülnénk” – fogalmaz a jelentés.

A dokumentum idézi a Költségvetési Tanács legutóbbi jelentését is, amely szerint, ezekben a „nagyon bonyolult időkben” kerülendő a nyugdíjpont 40 százalékos emelése, mert ez destabilizálhatná a gazdaságot.

A jelentés szerint az emelés miatt bekövetkező nagymértékű strukturális költségvetési hiány veszélybe sodorja az euróövezethez való csatlakozás „ambiciózus célkitűzését”.

A jegybank azt javasolja, hogy a növeljék az adóalapot, amely elősegítené a következő években esedékes makrogazdasági korrekciókat, amelyeknek nem szabadna „brutálisoknak” lenniük.

A jelentés szerint az európai alapoknak kulcsszerepük van a korrekció megkönnyítésében. Az európai pénzek segítenének a fizetési mérleg finanszírozásában. Jelentős európai alapok közvetlenül és közvetve erősen támogatnák a magáncégek tevékenységét.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük