Felhívás!

Biztonságos és olcsóbb

Biztonságos és olcsóbb Gazdaság

Egy év alatt 60 százalékkal emelkedett a benzin és gázolaj ára, amely az elmúlt időszakban több lélektani határt is átlépett, ezért sok autótulajdonos elkezdett alternatív üzemanyagon gondolkodni. Nemcsak a drága elektromos autó jelent kínálkozó megoldást, hanem észszerű választás lehet az autógáz-meghajtás (LPG) is.

A Román Gépjármű-nyilvántartó Hivatal (RAR) adatai szerint az elmúlt egy év alatt 25 százalékkal ugrott meg az autógáz-meghajtásra átszerelt autók aránya, idén májusban és júniusban országos szinten mintegy 2500 gépkocsi-tulajdonos szereltetett LPG-rendszert a járművébe.

Az autógázrendszer előnye elsősorban a takarékosság, ugyanis a jármű típusától és a sofőr vezetési stílusától függően akár 40 százalékot is lehet spórolni az üzemanyagköltségeken, másrészt az autó kétéltűvé válik, és a sofőr eldöntheti, benzint vagy LPG-t használ, és ezek között egyetlen gombnyomással tud átkapcsolni, de a rendszer önmagától is átkapcsol, ha valamelyik tartály menet közben kiürül. A gázüzemű rendszerek iránt az üzemanyagárak robbanásszerű növekedése miatt nőtt meg a kereslet, egyre többen szereltetik gépkocsijukba az LPG (Liquefied Petroleum Gas) készüléket.

„Tízezer kilométeren megtérül a befektetés” – mondta el Sándor Zoltán sepsiszentgyörgyi vállalkozó, aki több mint egy évtizede foglalkozik autógáz-rendszerek szerelésével. Rámutatott, hogy a járvány két évében szinte senki nem szereltette át autóját LPG-rendszerre, idén viszont ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a gázüzemű rendszer iránt, mivel az üzemanyagár-emelkedés miatt fontossá vált a költségmegtakarítás. A sepsiszentgyörgyi szakember az érdeklődés növekedése ellenére azt tapasztalja, hogy a székelyföldi megyékben még mindig sokan idegenkednek a megoldástól, míg az ország többi részeiben arányaiban akár 70 százalékkal is több az átalakított autó. Sándor szerint az előítéletek oka, hogy a kilencvenes években improvizált rendszereket szereltek az autókba, azaz egy slaggal gázpalackot kötöttek be, érződött a gázszag, és valóban fennállt a robbanás veszélye. Ma viszont teljesen biztonságosak az elektronikusan vezérelt LPG-rendszerek, amelyeknek egyetlen hátránya, hogy helyt vesz el a csomagtartóból.

Sándor Zoltán szerint térségünkben jellemzően a taxisok és a sokat utazók szereltetik be a gázrendszert. Tapasztalatok szerint ősszel megnő a kereslet az LPG-rendszer iránt, mert ha több család közösen indul nyaralni, és van a csapatban egy LPG-s autó, hazatérés után a többiek is megfontolják az átállást, mert megtapasztalják, hogy ezzel a megoldással mennyit lehet spórolni. A szakember szerint az LPG-rendszer beszereltetése az elmúlt években 10 százalékkal drágult, ám egy átlagos 8–10 éves, középkategóriás autóba 3000–3500 lejért be lehet szerelni, míg egy új gépkocsinál ez a befektetés akár 10 ezer lejig is felmehet. A megtérülés ideje függ a gépkocsi típusától és a vezetés stílusától, de általában tízezer kilométeren spórolnak annyit az üzemanyaggal, hogy a rendszer beszerelésére fordított pénz megtérül.

A sepsiszentgyörgyi vállalkozó annak ajánlja az autógáz-rendszer beszerelését, aki egy év alatt megy legalább tízezer kilométert. Tapasztalat szerint bár a jármű autógázból többet fogyaszt, mint benzinből, így is 40 százalékkal csökken az üzemanyagköltség. Ma már nem jelent akadályt a tankolás sem, hiszen az utóbbi években megnőtt a gázüzemű autók népszerűsége, és ezzel párhuzamosan elterjedtek az LPG-kutak. Ugyanakkor több telefonos applikáció létezik, melyek jelzik, hol lehet autógázt tankolni, milyen áron és milyen minőségben.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.