Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bemutatták az új román traktort

Bemutatták az új román traktort Gazdaság
Bukarestben kedden bemutatták a szászrégeni IRUM gyár legújabb, teljes egészében Romániában gyártott traktorát. A TAGRO 10 év kihagyás után az első román traktor. Legutóbb a brassói traktorgyárban (Uzina Tractorul Brașov) készültek teljes egészében román traktorok.
 
A haszonjárművet elsősorban kis- és közepes gazdaságoknak szánja a gyártó, akinek a tájékoztatása szerint a traktort mindennel felszerelték, ami egy modern járműhöz szükséges. Van benne rádióvezérlés és légkondicionáló is. A most bemutatott modell 102 lóerős.
 
Közlésük szerint az év végiéig befejeződik a homologizációs folyamat a bukaresti Román Gépkocsi-nyilvántartó Hivatalban, így attól kezdve be is lehet majd őket íratni forgalomba. A TAGRO traktorok ára 34500-34950 euró között változik, és jövő év áprilisában kezdődik el a sorozatgyártása. A tervek szerint az első évben már legalább 200 traktort gyártanak és értékesítenek. A traktorokat elsősorban Magyarországra exportálják, de „nagyon érdekesnek” tartják a bolgár és az ukrán piacot is. „Az volt a célunk, hogy egy jó ár/érték arányú haszonjárművet gyártsunk, amelyet leginkább a kis- és közepes gazdálkodók használhatnak. (…) Figyeltünk arra, hogy a traktor exportképes legyen és büszkén képviselje a román ipart a nagyvilágban” – nyilatkozta Andrei Oltean, az IRUM fejlesztési igazgatója.
 
A szászrégeni IRUM-ot 65 évvel ezelőtt, 1953-ban alapították mezőgazdasági és erdészeti gépek javítására. 1969-ben kezdték meg az erdészeti traktorok gyártását. A gyárat 1996-ban vásárolta meg a Maviprod Csoport, ezzel megmentette a csőd szélén álló üzemet. 2007-ben már kötöttek partnerséget a brassói traktorgyárral egy saját román traktor fejlesztésére, de a brassói üzem csődjével a projekt meghiúsult. 2010 óta gyártanak Belarus mezőgazdasági traktorokat. A saját traktor fejlesztésében 2015-ben kezdtek.
 
Romániában évente nagyjából 2500 traktort értékesítenek. A piac 20 százalékát fedték le a szászrégeni gyár termékei. Aki többet szeretne megtudni a traktor technikai paramétereiről az kattintson ide, aki pedig élőben szeretné látni, annak az október 31. és november 4. között zajló bukaresti Indagra mezőgazdasági expóra kell ellátogatnia.
 
 
(Transindex/Digi24)
Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük