Felhívás!

Be kell törni a kínai piacra

Be kell törni a kínai piacra Gazdaság

Sok háromszéki vállalkozó és magánszemély vásárolna gépeket és berendezéseket Kínából, mivel onnan olcsóbban hozzá lehet jutni. Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elősegítené a román–kínai kétoldalú üzleti és gazdasági kapcsolatok kialakulását, illetve közvetítenek abban, hogy a Kovászna megyei vállalkozók, magánszemélyek megbízható kínai partnert találjanak.

 

Édler András kamaraelnök szinte naponta találkozik olyan vállalkozókkal, akik valamilyen gépet, berendezést szeretnének vásárolni Kínából, de tartanak az átveréstől, a rossz minőségtől, hiszen ilyenre is volt már példa. Kína óriási ország, és nehéz eligazodni a rengeteg cég kínálata között, emellett nehézkes a kommunikáció, furcsa e-mail-címeik vannak, sőt tapasztalatok szerint a kínaiak nem válaszolnak hatékonyan az e-mail-ekre.

A háromszéki vállalkozók és magánszemélyek mostantól a kereskedelmi kamara segítségével megtalálhatják a megfelelő kínai partnereiket és beszállítókat, mondta Édler, aki szerint elkezdtek együttműködni a CECZ (Central European Trading and Logistic Cooperation Zone) nevű kínai nagyvállalattal, amelynek adatbázisában több mint 600, a kínai kereskedelmi minisztérium által ellenőrzött és megbízhatónak minősített cég található. A kínai terméket kereső háromszékiek felkereshetik a kereskedelmi kamarát, ahol a rendelkezésre álló adatbázisból segítenek beszállítót találni, sőt, a kínai partner révén már helyben bevizsgálják egy adott termék minőségét.

A CECZ szakemberei arra is felkészítik a háromszékieket, hogy miként kell kezelni a kínai vállalkozókat, hiszen azok nehezen válaszolnak az elektronikus levelekre, ezért folyamatosan „nyomást” kell gyakorolni rájuk, illetve kötelező velük árat alkudni, mert különben nem tekintenek komoly partnerként a hozzájuk fordulókra. Másrészt a kínai vállalatok a méretükből adódóan nem állnak szóba európai kis- és középvállalatokkal, csak kereskedelmi hálózatokon keresztül lehet őket elérni.

Budapesten május 31. és június 2. között szervezik a Smart China Expót, a kereskedelmi kamara egyenként 150 euróval támogatja azokat a háromszéki vállalkozókat, akik megtekintenék a kiállítást. A pénz tetszőleges célra használható, feltétel mindössze az, hogy a kamara közvetítésével, előzetesen legalább 6 kínai vállalkozóval egyeztessenek találkozót. Emellett a kamara lehetőséget biztosít néhány háromszéki vállalkozónak ingyenes standon bemutatkozni a Smart China Expón: főként turisztikai vállalkozásoknak lehetne ez nagy lehetőség, hiszen a kínaiak szívesen járják a világot. Az érdeklődők a kereskedelmi kamara székhelyén jelentkezhetnek.

Lapunk érdeklődésére Édler elmondta, Háromszékről is voltak próbálkozások kínai exportra, de ennek akadálya, hogy olyan mennyiségű terméket igényelnek, amelyhez mi még kicsik vagyunk. „Hiába vagyunk pityóka nagyhatalom, hiszen egy nagyobb Kínai várost sem tudnánk ellátni”. Olyan terméket kellene beazonosítani, amely egy kisebb szegmens igényeit elégítik ki, érdemes ebben gondolkodni, mondta a kamaraelnök.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások