Felhívás!

Az országos nettó átlagbér 101 lejjel nőtt tavaly novemberben az előző hónaphoz képest

Az országos nettó átlagbér 101 lejjel nőtt tavaly novemberben az előző hónaphoz képest Gazdaság

Az országos bruttó átlagbér 2021 novemberében 5944 lej volt, 171 lejjel (3 százalékkal) nagyobb, mint az előző hónapban; a nettó átlagbér 3645 lej volt, 101 lejjel (2,8 százalékkal) nagyobb az októberinél – közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet.

Az adatok szerint a legnagyobb nettó átlagbért, 9055 lejt az információtechnológiai ágazatban (beleértve az informatikai szolgáltatásokat) jegyezték, a legkisebb nettó átlagbért, 1875 lejt a vendéglátóiparban.

Az országos nettó átlagbér 6,9 százalékkal nőtt tavaly novemberben 2020 novemberéhez képest. Ugyanakkor a reálbérindex 99,2 százalékos volt 2021 novemberében az előző év novemberéhez képest, míg tavaly októberhez viszonyítva 102,8 százalékos. 1990 októberéhez viszonyítva a reálbérindex 227,1 százalék, 6,3 százalékponttal nagyobb, mint tavaly októberben.

Az INS közlése szerint a legtöbb gazdasági ágazatban elsősorban különböző juttatások (éves, negyedéves, az ünnepekért járó prémiumok, értékjegyek) kifizetése következtében nőtt a tavaly novemberi nettó átlagbér. A fizetések növekedéséhez hozzájárult a vállalatok bevételnövekedése is.

A közalkalmazotti szférában enyhén nőtt a nettó átlagbér tavaly novemberben az előző hónaphoz képest: 0,8 százalékkal a tanügyben, 0,6 százalékkal a közigazgatásban. A egészségügyben és a szociális gondozás területén nem változtak a fizetések az előző hónaphoz képest.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.