Hirdetés
Hirdetés

Az idősek kedvence

A világon sehol nem működik még olyan gazdaság, ahol ne használnának készpénzt, ám egyes országok között nagyok a különbségek.

Svédországban például alig használnak készpénzt, miközben az arab országokban ez dominál. Romániában a lakosság 40 százalékának nincs bankszámlája, de sokan, azok közül, akiknek van bankkártyája, csak arra használják, hogy egy összegben kiveszik a fizetést vagy nyugdíjat, és a továbbiakban készpénzzel költekeznek. A koronavírus-járvány hatására viszont történt némi elmozdulás a bankkártya használat irányába, mivel a fertőzés elleni óvintézkedésként sokan törekednek arra, hogy elkerüljék a készpénzzel való érintkezést vagy pedig online vásárolnak, állapította meg Bordás Attila.

Hirdetés
Hirdetés

A LAM Mikrohitel Rt. igazgatóhelyettese szerint a bankkártyával való fizetés vagy online pénzutalás használata arányos a lakosság adófizetési hajlandóságával, ugyanis a készpénzforgalommal ellentétben a digitális fizetés visszakövethető és lenyomozható. Rámutatott, Romániában rengeteg termék feketén cserél gazdát, legegyszerűbb példa erre, amikor háztájról különböző terményeket, készítményeket, akár egy karácsonyi disznót ad el, ám ezt a jövedelmet nem jelenti be. Vannak ágazatok, például az építkezés, ahol előfordul, hogy az összeg egy részét készpénzben, feketén fizetik a kivitelezőnek. A készpénz tehát csak akkor tűnik majd el teljesen, ha megszűnik a feketegazdaság és elenyésző mértékű lesz a korrupció, véli Bordás Attila. Hozzáteszi, hogy a nemzedéki jellegzetesség is a készpénz- vagy digitálispénz-használat, hiszen az idősebb korosztály nehezen tud lemondani a készpénzhasználatról, miközben a fiatalok többsége már online bankol.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük