Felhívás!

Az EU 120 millió euróra növeli a méhészeti ágazat támogatását

Az EU 120 millió euróra növeli a méhészeti ágazat támogatását Gazdaság

Az Európai Bizottság 120 millió eurót biztosít az Európai Unió méhészeti ágazatának támogatására a következő három év folyamán. A finanszírozás 12 millió eurós növekedést jelent a 2017-2019 közötti időszakra nyújtott összeghez képest – közölte az uniós bizottság hétfőn.

Phil Hogan mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős biztos tájékoztatása szerint az ágazat lehetőségeinek és a termékek forgalmazásának javítását célzó uniós támogatás augusztus 1-jétől kezdődő és 2022. július 31-ig tartó nemzeti méhészeti programokra vonatkozik. Az ágazat szereplőivel együttműködve tervezett programok között van például a méhészek oktatása, a méhészeti vállalkozás megkezdésének támogatása, a paraziták elleni küzdelem, valamint a méz minőségének javítását célzó kutatások vagy intézkedések.

“A méhek létfontosságúak a mezőgazdaság és az egészséges ökoszisztémák fenntarthatósága szempontjából, ezért fontos, hogy a közös uniós agrárpolitika még jelentősebb forrást biztosítson az ágazat támogatásához” – fogalmazott.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a méhészetek száma 2010 óta majdnem 100 ezerrel csökkent. 2018-ban az unió területén több mint 17,5 millió kaptár állt a méhek rendelkezésére mintegy 600 ezer méhészetben. A méhek egészsége, a megfelelő életkörülmények fontosak mind a méztermelés szempontjából, mind pedig a növények, különösen a gyümölcsfák beporzása miatt  – közölték.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. június 17., 21:04
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Van magának fogalma mennyire szükséges ezt az ágazatot támogatni? Mondjuk úgy szerényen az emberiség jövője függ attól, hogy az elkövetkező években sikerül e megállítani a méhpopuláció apadását? Egyelőre az ügy vesztésre áll, csak a tél folyamán 16 % -al csökkent a számuk.Tudja Ön hogy mennyi veszélynek vannak kitéve a méhek? Vegyszerek, időjárási viszonyok, betegségek, ellenségek.A legnagyobb támogatást kellene a méhészeknek adni.Félreértés elkerülése végett nem vagyok méhész csak méh-barát.