Hirdetés
Hirdetés

Az egy évvel ezelőtti szintre csökkent a benzin ára

Az egy évvel ezelőtti szintre csökkent a benzin ára Gazdaság

Ismét olcsóbbak lettek az üzemanyagok, a legolcsóbb normál benzin ára visszatért a tavaly év végi szintre, gázolaj pedig a márciusi áron vásárolható – írja a Digi24.ro.

A Plinul.ro adatai szerint a legolcsóbb normál benzin literje 6,61 lejbe kerül, de az 50 banis állami kompenzációval együtt az eladási ár 6,11 lej literenként.

Legutóbb 2021. december 29-én kínálták hasonló áron a benzint Romániában, amikor a Peco-online.ro adatai szerint a normál benzin literje 6,10 lejbe került.

A prémium benzin ára szintén csökkent, 6,57 lejre literenként. Az ukrajnai háború 2022. február 24-i kitörése az üzemanyagárak meredek emelkedését okozta, a normál benzin ára néhány hét alatt (március 11-én) átlépte a 8 lejes literenkénti árat. Rövid stagnálás után a benzin ára ismét emelkedni kezdett, és június 30-án elérte a literenkénti 8,65 lejes csúcsot. Az 50 banis állami árkompenzáció alkalmazása megállította a növekedést, az azóta elért maximum 7,22 lej/liter volt (november 18-án).

Az elmúlt két hétben a töltőállomások üzemeltetői egy sor árcsökkentést hajtottak végre, amelyek csaknem 1 lejjel mérsékelték a benzin eladási árát.

A normál gázolaj szintén olcsóbb lett, a legalacsonyabb ár elérte a 7,26 lejt literenként. Legutóbb 2022. március 4-én volt ilyen árú a normál dízel üzemanyag. A legolcsóbb prémium gázolaj literje 7,62 lej. A 2021-es év végén a gázolaj literenkénti ára 6,07 lej volt, de az ukrajnai háború kitörése után elérte a 9,22 lejes literenkénti árat is (június 30.). Az 50 banis kompenzáció után azonban már nem haladta meg a 8,58 lejt literenként (november 10.). Az elmúlt hónapban több árcsökkentés is történt, amelyek több mint 1 lej 30 banival mérsékelték a normál gázolaj eladási árát.

forrás: Digi24.ro

fotó: Barabás Ákos

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások