Felhívás!

Az állami költségvetésből fizetik a kényszerszabadságra küldött munkavállalók juttatását

Az állami költségvetésből fizetik a kényszerszabadságra küldött munkavállalók juttatását Gazdaság

Az állami költségvetésből fizetik a koronavírus-járvány miatt kényszerszabadságra küldött munkavállalók juttatását – jelentette be a szerdai, videokonferencia-rendszerben tartott kormányülésen Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő hangsúlyozta: nagy figyelemmel követik a koronavírus-járvány gazdasági hatásait mind belföldön, mind azokban az országokban, amelyekkel Románia gazdasági kapcsolatban áll.

Orban szerint “azt a módszert választották”, hogy a költségvetésből fedezzék a koronavírus-járvány miatt kényszerszabadságon lévő munkavállalók juttatását. Arra számítanak, hogy a jól működő, rendes adófizető vállalatok a válság után rövid időn belül ismét megerősödnek és folytatják tevékenységüket. Ehhez nagyban hozzájárulna, ha a járvány ideje alatt nem menesztenék, hanem kényszerszabadságra küldenék alkalmazottjaikat, ezért az állam átvállalja ennek költségeit – mondta.

A munkatörvénykönyv szerint a munkaszerződés felbontása nélkül ideiglenesen kényszerszabadságra küldött alkalmazottaknak havi bruttó bérük legalább 75 százalékát kell fizetnie a munkáltatónak. Ezt a költséget mostantól a munkaügyi minisztérium a munkanélküli segélyalapból fedezi, amennyiben az érintett munkáltatók a kormányzati tiltások miatt szüntették be tevékenységüket (mint a vendéglátóhelyek és rendezvényszervezők), vagy arról nyilatkoznak, hogy forgalmuk legalább 25 százalékkal esett vissza a koronavírus-járvány miatt.

A kormány által elfogadott gazdasági intézkedések sorában első körben 5 milliárd lejjel emelik a kis- és középvállalkozások (kkv) állami garancialapját. Orban azt ígérte: később megduplázzák, szükség esetén megháromszorozzák az alapot, amelyből – a garancián kívül – a kkv-k hiteleinek kamatterheit is fedezik.

A kabinet az áfa-visszaigénylések gyors kifizetésével további 9 milliárd lejt akar visszaforgatni a reálgazdaságba. Intézkedtek arról is, hogy az állam késedelem nélkül megtérítse a betegszabadságon lévőknek járó juttatást a munkáltatóknak, aminél eddig egyéves késések is voltak – sorolta a román miniszterelnök.

Florin Cîțu pénzügyminiszter korábban közölte: az adóhatóság felfüggeszti az ellenőrzéseket, az adóhátralékot felhalmozott cégek kényszervégrehajtását, az arra jogosult gazdasági szereplőknek pedig előzetes ellenőrzés nélkül utalják át a visszaigényelt áfát. A tárcavezető szerint 2008-ban bebizonyosodott: létfontosságú, hogy válság idején minél több pénzt pumpáljanak a gazdaságba.

A kormány szerdán elfogadott gazdasági, munkahelyvédelmi csomagjának értéke a szaksajtó becslése szerint a GDP 2 százalékára – mintegy 5 milliárd euróra – tehető.

Az elfogadott intézkedések egyetlen célja, hogy korlátozzák a járvány terjedését

A korlátozó intézkedéseket tartalmazó, Marcel Vela belügyminiszter által kedden kiadott és általa ellenjegyzett katonai rendeletnek egyetlen célja van, hogy korlátozza a koronavírus-járvány terjedését – hangoztatta Ludovic Orban.

A kormányfő szerint a “szigorúnak tűnő” intézkedések – a Románia és bizonyos országok közötti repülőjáratok felfüggesztése, az éttermek, kávézók, szállodák bezárása, a kulturális, sport- és más tevékenységek felfüggesztése – a járvány terjedésének korlátozását szolgálják.

“Ezekkel a korlátozó intézkedésekkel gyakorlatilag a lehető legnagyobb mértékben csökkentettük azokat az alkalmakat, amikor az emberek találkoznak, összegyűlnek, és ezáltal fennáll a koronavírus terjesztésének lehetősége. Valamennyi intézkedésnek egyetlen célja van: a vírus terjedésének maximális korlátozása, Románia lakosságának védelme, minden polgár megóvása e betegség kockázatától, amely gyakorlatilag nem csak Romániát fenyegeti, hanem globális szinten veszélyt jelent” – hangoztatta Ludovic Orban.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások