Felhívás!

Állandósuló otthoni munkavégzés?

Állandósuló otthoni munkavégzés? Gazdaság

Járványhelyzetben szükséggé vált az eddig másodlagos lehetőségként létező otthoni munkavégzés és a munkahelyek digitalizációja. Az elmúlt két hónapban rengeteg ágazatban alakult át a munkavégzés folyamata. Van, aki saját otthoni számítógépén, laptopján dolgozik, de ahol lehetett, a munkaadók laptopokat adtak dolgozóiknak és jó minőségű internetre fizettek elő számukra. Ezt egyébként az otthoni munkavégzést szabályzó törvény is kötelezővé teszi: a munkaadó köteles biztosítani a munkavégzéshez szükséges eszközöket és a munkavédelmi körülményeket.

Bár ennek a munkamódszernek a hirtelen jött elterjedését a szükségállapot szülte, szerencse volt a szerencsétlen helyzetben, hogy az otthoni munkavégzés (home office) törvényi kereteit két évvel ezelőtt megalkották, így most egyszerűen meg lehetett valósítani – mondta Ördög Lajos. A Kovászna megyei Munkafelügyelőség főfelügyelője szerint az elmúlt hónapokban több ágazatban tértek át az otthoni munkavégzésre, amely eddig inkább nagyvárosokban, a multinacionális cégeknél volt elterjedtebb.

Szerződésbe kell foglalni!

A szükségállapot idején a munkaadó egy belső rendelettel vezethette be az otthoni munkavégzést, ám most szükségessé válik, hogy ezt a munkamódszert a munkaszerződésekben is rögzítsék. Ördög Lajos rámutatott: más-más törvény szabályozza az otthoni munkavégzést és a távmunkát, ezt a két műfajt külön kell választani. Fontos viszont, hogy ha a munkaadó és a munkavállaló megegyeznek az otthoni munkavégzésről vagy a távmunkáról, annak feltételeit rögzíteniük kell a munkaszerződés mellékletében, amit iktatni kell az alkalmazottakat nyilvántartó adatbázisba, a Revisalba. Ördög Lajos szerint a szükségállapot lejárta után ellenőrizhetik az otthoni munkavégzést, ez viszont nem abban áll, hogy az ellenőr otthonában keresi fel a munkavállalót, hanem a céget keresik fel és megvizsgálják, hogy a munkaszerződésben szabályozták-e az otthoni munkavégzést, illetve a munkaadó biztosítja-e az alkalmazottja számára a munkaeszközöket és a munkavédelmi körülményeket.

Előnyök és hátrányok

Az otthoni munkavégzést elsősorban a számítógéppel elvégezhető munkák esetében lehet alkalmazni, így ez a módszer eddig főként az informatikai ágazatban volt elterjedt. A Székelyföldi IT Plusz klaszter elnöke, Bihari Béla rámutatott: gyakorlatilag a digitalizációnak köszönhető, hogy a járvány idején nem állt le az élet, meg lehetett oldani a munkavégzést és az oktatást is. A szükségállapot révén löketet kapott a cégek és hivatalok digitalizációja, csökkent a papíralapú ügyintézés és nőtt az online ügyintézés lehetősége.

Bihari Béla szerint az otthoni munkavégzés előnye, hogy növekszik a munkavállalók önállósága miközben a cég spórol az erőforrásokon és kiadásain. Hátránya, hogy romlik a csapatszellem, csökkenhet az alkalmazottak cég iránti lojalitása. A munkavégző számára hátrány, hogy pontos időbeosztás hiányában nehéz különválasztani a munkaidőt és az én-időt. Előfordulhat, hogy otthonukban a dolgozóknak csökken a magukkal szembeni igényessége, elhanyagolják magukat, nem öltöznek, nem borotválkoznak, nem sminkelnek és mindez a munkában is visszatükröződhet. Az informatikai szakember szerint az otthoni munkavégzésre való átállásban sokat számít a munkaadó és munkavállaló közti együttműködés és bizalom. Ugyanakkor hasznos lehet, ha hatékonyságban, elhasznált erőforrásban számoltak és időgazdálkodási lapokat használtak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.