Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Államtitkár: a lakosságot nem fogja negatívan érinteni, ha csökkenteni kell 15%-kal a gázfogyasztást

Államtitkár: a lakosságot nem fogja negatívan érinteni, ha csökkenteni kell 15%-kal a gázfogyasztást Gazdaság

A lakosságot nem fogja negatívan érinteni a hideg évszak, még akkor sem, ha az Európai Unió riadókészültséget rendel el, és kötelezővé válik a földgázfogyasztás 15 százalékos csökkentése – nyilatkozta a Digi24-nek George Niculescu, az energetikai minisztérium államtitkára. Hangsúlyozta, hogy a fogyasztók védve lesznek. Az államtitkár azt is elmondta, hogy minden forgatókönyvet meg kell vitatni, tekintettel arra, hogy Oroszország a gázat fegyverként használja.

Hirdetés
Hirdetés

Az uniós energiaügyi miniszterek kedden jóváhagytak egy javaslatot, amely arra kötelezi a tagállamokat, hogy az ukrajnai háború okozta bizonytalan energiaellátás miatt augusztustól márciusig 15%-kal csökkentsék a gázfogyasztást.

„Ez a határozat önkéntes intézkedés, amely augusztus 1-jétől lép hatályba. Tehát nem kötelező érvényű. Ha vannak olyan esetek, amikor a vállalatok gazdasági okokból egy bizonyos időn keresztül csökkenteni akarják az energia- és gázfogyasztást, ez az ő döntésük.

A helyzet akkor változhat, ha az EU riadókészültségi állapotot hirdet, ebben az esetben az intézkedés országunk számára is kötelezővé válik, és 2022. augusztus 1. és 2023. március 1. között 15%-kal kell csökkentenünk a gázfogyasztásunkat az elmúlt 5 év átlagfogyasztásához viszonyítva.

Románia azzal az elhatárzássak érkezett a tárgyalásokra, hogy támogatja ezeket az intézkedéseket, de csak bizonyos feltételek mellett. Nem volt alku tárgya a háztartási fogyasztóknak ezen intézkedésekben való kizárása. Az energiatermelőkre sem vonatkozhattak ezek a gázfogyasztás-csökkentések.

A lakosság a hideg évszakban védve lesz, függetlenül attól, hogy bevezetik-e a riasztási állapotot.

A hőtermelők és a távfűtés rendszerekhez csatlakozó fogyasztók sem szenvednek hátrányt. Ide tartoznak még a kritikus iparágak, a védelemi szektor, a kkv-k is, mert meg kell védenünk a gazdaságunk alapját képező kkv-kat.

Alapvetăen ezek azok a kategóriák, amelyeket nem érint az intézkedés, ha az kötelezővé válik.

Az idén májusban elfogadott vészhelyzeti tervet úgy fogjuk kiigazítani, hogy a nagy gázfogyasztóknál a csökkentés arányos legyen, hogy a termelési kapacitásban lévő műszaki berendezéseiket ne érintse.

Remélem, hogy ezekre az intézkedésekre nem kerül sor, de fel kell készülnünk. Oroszország fegyverként használja a gázat, ezért minden forgatókönyvvel számolnunk kell” – mondta Niculescu.

Hozzátette, hogy a döntéseket az érintettekkel folytatott tisztességes és átlátható tárgyalások után hozzák meg.

(Digi24)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük