Felhívás!

Aki lemarad, kimarad!

Aki lemarad, kimarad! Gazdaság

A háromszéki gazdasági életet is befolyásoló „drámai változásokra”, hívta fel a vállalkozók figyelmét Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a legeredményesebb vállalkozások gáláján.

Elemzésében arra mutatott rá, hogy a térségben épülő infrastrukturális beruházások új lehetőségeket nyitnak, viszont a globális trendek miatt egyes ágazatok jelentősen átalakulnak, ami kihatással lesz vezető háromszéki ágazatokra is.

Édler szerint a vidombáki nemzetközi repülőtér elindulásával felértékelődhet a térség a befektetők számára, ezért a helyi cégek arra kell felkészüljenek, hogy beszállítóként vagy szolgáltatóként új kereskedelmi egyezményeket kössenek. Fejlődésüket segíti a magyar kormány készülő Székelyföld-programja, amely révén a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás, a faipar és a turizmus területén várható támogatás. Ezekre életképes projekteket kell kidolgozni, és lehívni a támogatásokat. Ugyanakkor az Arad–Szeben autópálya utolsó szakaszának átadása is megkönnyíti a háromszéki termékek külföldi piacra juttatását.

A kereskedelmi kamara elnöke úgy véli, a következő 10–15 évben drámaian átalakult a világgazdaság. A munkaerőhiányra a mesterséges intelligencia használata és az automatizálás jelenthet megoldást. Hatalmas átalakulás előtt áll az autóipar is. Az önvezető autókban nem kell majd kormánykerék, az elektromos autókban pedig kevesebb lesz a kábelköteg, és éppen ezeket az alkatrészeket állítják elő megyénkben. A háromszéki gazdaság egyik alappillére a készruhagyártás, ám ebben az ágazatban is változásokra kell felkészülni, hiszen a környezettudatos magatartás miatt az emberek már nem cserélik évszakonként a ruhatárukat és a 3D-s nyomtatás forradalmasíthatja ezt az iparágat.

Édler András rámutatott, hogy a kereskedelem egyre inkább az online értékesítés irányába mozdul el, hamarosan a kiszállítást is drónokkal oldják meg, ez pedig munkahelyek megszűnéséhez vezethet. A kamara elnöke arra biztatta a kereskedőket, nyissanak az online felé, készüljenek ezekre a változásokra, hogy megőrizhessék versenyképességüket.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. október 17., 8:51
  ÉRTÉKELÉS: 23

  A munkaerőhiányra elsősorban a munkaerő megbecsülése – ebbe belefoglaltatik a jó fizetés is – jelent megoldást. Rengeteg olyan munka van, amit az istennek sm tudna egy robot megcsinálni – lámsza, hogyan rakna le fajánszot vagy hogyan cserélne ki egy csaptelepet? Ugyan nem tudom, hogy milyen ma egy “önvezető” autó, de azt úgy kell megépíteni, ha azt akarjuk, hogy használható legyen, hogy szükség esetén ember is vezethesse, tehát kormánykerékre igenis szükség lesz benne. Arról sem vagyok meggyőződve, hogy az elektromos autóban kevesebb elektromos kábelre van szükség, mint a benzinmotorosban, úgyhogy Édler úr eme állítása, hogyismondjam, hogy finom legyek… süketség. A környezettudatos emberek pedig nem azért nem cserélik nyakra-főre a ruhatárukat, mert annyira környezettudatosak, hanem mert egyszerűen nincs pénzük rá. Valahogy azt sem hiszem, hogy a közeljövőben bárki kinyomtathat magának egy nadrágot 3D-ben…:-DDD. Mint ahogy azt sem, hogy belátható időn belül drón fogja kivinni a két raklapnyi borvizet a C+C raktáráruházból Vargyasra… Úgyhogy, hölgyeim-uraim, semmi ok a pánikra emiatt. Tessenek inkább amiatt idegeskedni, hogy rövid időn belül komoly klímaváltozás, szárazság, vízhiány és az ezzel járó mezőgazdasági termelés visszaesése, az élelmiszer-alapanyagok előállításának a válsága fenyeget majd. A tönkretett természeti környezetről, a kihalófélben lévő méhekről és egyéb állatfajokról, a túlzott vegyszerhasználat miatt tömegesen megbetegedő emberekről most ne beszéljünk.

 • User
  Dátum: 2018. október 17., 12:03
  ÉRTÉKELÉS: 6

  A kommentelo velemenyevel nagyreszt egyetertek de sajnos mar van olyan robot melyik gipszkartonfalat es “fajanszot” tud folrakni es igen is a csavarokat is onmagatol fol tudja szerelni..Pontosan a mult heten mutattak be ezt az uj tehnologiat a hiradok,na de nem kell megijedni mert Romaniaba ilyen meg nincsen.Ebben a kozepkori orszagban meg sok helyen loval szantjak a foldeket es bizony meg vannak olyan telepulesek is ahol meg a villanyaramot sem ismerik.Ugy ,hogy ebben az orszagban nem a robotok veszik el a munkadat baratom,hanem a munkakedvedet veszik el azok akik ezt az orszagot iranyitjak.Nemetorszagba (es ezt a romaniai teve hiradok mutattak be !)tobb a Romaniabol az ehberek elol menekult migrans,mint a Sziriabol a haboru elol menekulok serege.Ez az amin ennek az orszagnak a vezetoi el kene gondolkodjanak,ha volna eszuk mivel gondolkodni,de sajnos pont ez nincs nekuk.Mert igy ahogyan most all az orszag,Romania az Europai Unio szegyene .

  • User
   Dátum: 2018. október 17., 15:43
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Lehet, hogy nem is sajnos, hanem szerencsére… no de szeretném én látni azt a fajáncrakó robotot. Csavarok fekrakása nem nagy ügy, az viszonylag egyszerű művelet, arra egy robotot könnyen be lehet erre programozni. Az más kérdés, hogy oda is csavart rak majd, ahová nem kéne és ahová nagyon kéne, onnan “kifelejti”…:-D. Egy burkolat felrakása viszont sokkal összetettebb mozgásformákat igényel, főképpen, ha szabálytalan alakú a felület. Ez a robot nem lehet nagyobb, mint egy átlagos méretű ember, nem dolgozhat drágábban és nem vehet igénybe “inast” sem, aki bekeveri a ragasztót, vizet hord, szerszámokat adogat, stb. Cserébe nem áll le sörözni meg szivarazni… de állítom, fel kell a gagyáját kötnie annak a robotnak, ha minőségi munkát akar végezni. Az elkövetkező 50-60 évben nem lesz gondunk vele…