Hirdetés
Hirdetés

A versenytanács 71 millió euró értékben bírságolt meg gyógyszervállalatokat

A versenytanács 71 millió euró értékben bírságolt meg gyógyszervállalatokat Gazdaság

A versenytanács összesen 353,4 millió lej (71,4 millió euró) értékben bírságolt meg öt gyógyszervállalatot és egy belga egyesületet, amiért összehangoltan megtagadták a romániai piac ellátását bizonyos gyógyszerekkel azért, hogy nyomást gyakoroljanak a hatóságokra egy adó megszüntetése érdekében.

Hirdetés
Hirdetés

A versenytanács kedden tette közzé döntését. E szerint a svájci Baxalta Gmbh, a német CSL Behring Gmbh, a szintén német Biotest AG, az olasz Kedrion Spa, a svájci Octapharma AG, valamint a belga, plazmakezelésekben résztvevő vállalatok érdekeit képviselő PPTA egyesület 2015 és 2018 között összehangolt stratégiát dolgoztak ki, hogy csökkentsék, sőt leállítsák a román piac ellátását immunglobulin tartalmú gyógyszerekkel. Ezt a hatóság szerint azzal a céllal tették, hogy nyomást gyakoroljanak a román hatóságokra az úgynevezett clawback szektoradó megszüntetésére a plazmatartalmú gyógyszerek esetében. Ez egy többletadót jelent, amit a gyógyszergyártóknak és -forgalmazóknak kell fizetniük.

A versenytanács megállapítása szerint ezzel a vállalatok jogtalan piaci előnyre akartak szert tenni. A belga egyesületnek azt róják fel, hogy megkönnyítette ezt a versenyellenes összefogást, és túllépte hatáskörét azzal a céllal, hogy befolyásolja a romániai törvényalkotást. A versenytanács szerint olyan súlyos hiány keletkezett a román piacon, hogy Bukarestnek az Európai Unió segítségét kellett igénybe vennie az immunbetegségekkel küszködő súlyos betegek ellátása érdekében.

A versenytanács a legnagyobb bírságot, 125,18 millió lejt a svájci Octapharma AG-re rótta ki, 109 millió lejre bírságolta a szintén svájci Baxalta Gmbh-t, a német CSL Behring Gmbh-nak 76,8 millió lejt, a szintén német Biotest AG-nek 25,5 millió lejt, az olasz Kedrion Spa-nak 16,1 millió lejt, míg a belga PPTA-nak 375 ezer lej bírságot kell fizetnie. A versenytanács döntése megtámadható az illetékes román bíróságon.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások