Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A többletbevételekre kivetett adókból biztosít 1,9 milliárd lejt energiaár-kompenzációkra a kormány

A többletbevételekre kivetett adókból biztosít 1,9 milliárd lejt energiaár-kompenzációkra a kormány Gazdaság

Az olajszerződések tulajdonosainak többletbevételeit terhelő adóból különített el 1,9 milliárd lejt a kormány az energiaárak korlátozására és a kompenzációjára.

A kormány tájékoztatása szerint a kőolajszerződések tulajdonosainak többletbevételeit terhelő adóból elkülönített 1,9 milliárd lejt a háztartási áram- és gázfogyasztók támogatására, illetve azon szolgáltatók kompenzálására fordítják, akik kötelesek a végfelhasználóknak költség alatti áron szállítani a villamosenergiát és a gázt.

A jogszabály indoklása szerint a tengeri és szárazföldi kőolajkitermelésre vonatkozó szerződések tulajdonosainak többletbevételeire kivetett adókat egy külön számlára gyűjtik be, amelyet a földgázelosztó hálózatok kiépítésének és bővítésének, valamint az országos földgázszállító rendszerhez való csatlakozásnak a finanszírozására használnak fel. Erről a számláról a kormány határozata alapján pénzt lehet elkülöníteni az energiaágazat egyéb beruházásainak finanszírozására, valamint a végfelhasználók támogatását célzó intézkedésekre is a 2022. április 1-jétől 2023. március 31-ig terjedő időszakban.

forrás: Agerpres

fotó: pixabay.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük