Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A szállításügyi miniszter „mélységesen elégedetlen” az egyik erdélyi pályaszakasz építésével

A szállításügyi miniszter „mélységesen elégedetlen” az egyik erdélyi pályaszakasz építésével Gazdaság

„Mélységesen elégedetlennek” mutatkozott kedden Răzvan Cuc szállításügyi miniszter a munka menetével az Aranyosgyéres – Marosvásárhely közötti autópálya negyedik, 15,6 kilométeres szakaszán, ezért a vállalkozót berendelték a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) székhelyére.

Hirdetés
Hirdetés

A tárcavezető a szerdai találkozó kimenetelétől tette függővé, hogy felbontják-e a szerződést a vállalkozóval vagy sem.

Az Aranyosgyéres – Marosvásárhely autópályát négy szakaszra osztották, a többin kielégítőnek találta a munkát.

A Nyárádtő és Aranyosgyéres közötti sztrádán, amely szintén négy szakaszra oszlik, két szakaszt, összesen 14 kilométer hosszúságban, Nyárádtő és Radnót között, 2018 decemberében átadtak a forgalomnak.

A háromnegyedrészt a nagy infrastrukturális beruházások programjából (POIM), negyedrészt állami finanszírozással épülő sztrádát a tervek szerint év végéig kell megépíteni.

Még az idén elkezdődhet a Kolozsvár-Biharpüspöki gyorsvasút tervezése és építése

A román szállításügyi miniszter szerint létezik megvalósíthatósági tanulmány a Kolozsvár-Biharpüspöki vasútvonal korszerűsítésére, és még az idén elkezdődhet a munkálatok tervezése és kivitelezése.

A miniszter kijelentette, a tárca rendelkezik már egy megvalósíthatósági tanulmánnyal, amit a létező Kolozsvár – Biharpüspöki vasútvonal korszerűsítésére készítettek el, hogy a vonalon közlekedő személyvonatok elérhessék az óránkénti 160 kilométeres sebességet. A tárcavezető szerint ezt a vasútvonalat rá kellene csatlakoztatni a négyes páneurópai vasúti folyosóra, amelynek a felújítása folyamatban van, és akkor Kolozsvár és Bukarest között is felgyorsulna a vasúti szállítás.

Răzvan Cuc közölte: az idén befejeződik a négyes vasúti folyosó Koslárd (Coslariu) és Piski (Simeria) közötti szakaszának a felújítása, amely által sokat gyorsul a vasúti szállítás ezen a vonalon.

A magyar kormány 2018 januárban hagyta jóvá a 450 kilométeres Budapest-Kolozsvár gyorsvasút létrehozásának tervtanulmányait. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly februárban tárgyalt Bukarestben a román társtárca vezetőjével, Teodor Meleșcanuval a gyorsvasút megépítéséről. Akkor Szijjártó elmondta: egyetértés van Magyarország és Románia között abban, hogy a térség első TGV-típusú gyorsvasúti összeköttetése Budapest és Kolozsvár között épüljön meg.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük