Hirdetés
Hirdetés

A PNL elnöke szerint alkotmányellenes a kormány adóügyi intézkedéscsomagja

A PNL elnöke szerint alkotmányellenes a kormány adóügyi intézkedéscsomagja Gazdaság

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője szerint alkotmányellenes az az intézkedéscsomag, amelyet a kormány hozott július 31-én a vállalatok pénzügyi újjászervezésére. A PNL ezért a nép ügyvédjéhez fordul jelentette ki a pártelnök.

Hirdetés
Hirdetés

Ludovic Orban szerint az általa “adóügyi amnesztiának” nevezett intézkedéscsomag “mélységesen alkotmányellenes” és súlyosan diszkriminálja azokat az állampolgárokat, akik időben befizették adójukat. Ugyanakkor tisztességtelen versenyt teremt a vállalatok között, és előnyben részesíti azokat a cégeket, amelyeknek a hatalom eddig is elnézte adóügyi szabályszegéseit, vélekedett Orban.

A PNL elnöke kilátásba helyezte, hogy a nép ügyvédjétől fogják kérni a jogszabály megóvását.

A kormány július 31-én hagyott jóvá egy mechanizmust, amellyel 2.700 vállalat pénzügyi újjászervezése valósulhat meg. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter szerint az intézkedés “nem adóamnesztia, ahogyan az a sajtóban megjelent. Pénzügyi szerkezetátalakításról beszélünk, amely része a gazdasági szférával kapcsolatos intézkedéscsomagnak” – szögezte le akkor Teodorovici.

Közölte: az intézkedést nem az állami költségvetési források kiürülése miatt hozták, hanem az üzleti szereplőkkel és a nemzetközi intézményekkel folytatott párbeszéd eredményeként. “Önök nagyon jól tudják, hogy a cégek adósságai mintegy 30 milliárd lejre rúgnak, ezért kötelesek vagyunk intézkedéseket foganatosítani, hogy ezen összegek legalább egy része befolyjon az állami kincstárba”- magyarázta a pénzügyminiszter.

Elmondása értelmében az eljárást két kategóriára alkalmazzák: azon adófizetőkre, akik egymillió lejnél nagyobb adósságot halmoztak fel, és azokra, akik ennél kevesebbet.

Kimutatása szerint 2.700 olyan cég van, amelyek által felhalmozott adósság egyenként meghaladja az egymillió lejt. “Az intézkedés 255 ezer munkahelyet menthet meg, ami azt jelenti, hogy mintegy egymillió család életére lehet pozitív hatással” – állította a miniszter, aki szerint az intézkedés mintegy 1.800 közintézményt is érint.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük