Felhívás!

A Központi Fejlesztési Régióban Kovászna megyében a legalacsonyabb az átlagbér

A Központi Fejlesztési Régióban Kovászna megyében a legalacsonyabb az átlagbér Gazdaság

A Központi Fejlesztési Régió megyéi közül Szeben áll az első helyen a bruttó átlagfizetést tekintve, ami márciusban 5335 lej (3253 lej nettó) volt, a sor végén pedig Kovászna megye található havi 4007 lejes bruttó (2432 lej nettó) átlagbérrel, derül ki a Fehér megyei regionális statisztikai igazgatóság (DRS) jelentéséből.

A fejlesztési régióhoz tartozó megyékben 4803 lej volt a bruttó átlagbér márciusban, 0,7%-kal nagyobb, mint az előző hónapban, illetve 4,8%-kal nagyobb, mint tavaly márciusban.

A nettó átlagbér 2932 lej volt a régióban, ami 0,9%-os növekedést jelent februárhoz képest, illetve 5,1%-osat 2019 márciusához viszonyítva.

A 2019-es év hasonló időszakához mérten a nettó átlagbér a megyék többségében nőtt: Szeben megyében 9,1%-kal, Hargita megyében 8,7%-kal, Maros megyében 6%-kal, Fehér megyében 5,9%-kal, Brassó megyében 2%-kal. Csak Kovászna megyében csökkent: 2,8%-kal.

Március végén a régió területén 695.123 alkalmazott volt nyilvántartásban, ezeknek 55,1%-a a szolgáltatások ágazatában dolgozott, 42,6%-a az iparban és építőiparban, és csupán 2,3%-a tevékenykedett a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás; vadászat-halászat ágazatában.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. június 3., 10:18
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Anélkül, hogy kétségbe vonnám a 100 éves Trianon megemlékezések fontosságát, azért szívesen részt vennék egy olyan online eseményen is, ahol Tamás Sándor házigazda, megyegazda, rmdsz és egyéb vezetői minőségében beszélne a többi megye és városvezetővel, szenátorral és képviselővel az utóbbi 30 év gazdasági eredményeiről Székelyföldön. Mert ez a 30 év is felér egy kisebb gazdasági Trianonnal, és nem úgy néz ki, hogy a következő 70-re lenne bármilyen életképes stratégiája a politikailag monopolhelyzetben élvezkedő rmdsz-nek. És ne jöjjenek nekem a fejlődő turizmussal, a fesztiválokkal, meg a 12-en dolgoznak benne ipari parkokkal, hanem magyarázzák meg, hogy a büszke szabad székelyt hogy lehetett 3 évtized alatt a nyugati tőkét kiszolgáló rabszolgát nevelni, aki maga gyártja a (sodrony)korbácsát, de azt is csak addig, míg felsőbb szinten a játszmák kifizetendőnek tartják. Mindeközben pedig kiürültek az erdők, a falvak, parlagon maradtak a földek, magukra maradtak az öregek és a gyermekek, s aki kalandvágyból itthon maradt, már annak is örvend, ha a multi megengedi, hogy neki dolgozzon, nála vásároljon. Na erre tessék kitűzni a székely zászlót.

 • User
  Dátum: 2020. június 4., 8:23
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Nem tudom ezeket a szamokat ki es hogyan szamolja ki, de ha en szamolok nem ennyi jon ki. Igen latszik a fejlodes az orszag minden reszen csak itt ebben az RMDSZ uralta megyekben csak Udvarhely kornyeke fejlodik es a tobbi nyomorog, koszonheto partunknak es kormanyunknak akik hazudnak nekunk 30 eve. Lehet ez a vilagjarvany ide is eljon? De ha igen akkor ugy kellene jarjanak mint 89 – be a tobbi, felgyujtani az egeszet hogy fussanak, talan jobban megerdemelnek mint a volt komunista vezetok annak idejen.