Hirdetés
Hirdetés

A koronavírus miatt bevezetett korlátozások új lendületet adtak az e-kereskedelemnek

A koronavírus miatt bevezetett korlátozások új lendületet adtak az e-kereskedelemnek Gazdaság

Míg a hagyományos kiskereskedelmi cégek jelentős elbocsátásokat jelentettek be a koronavírus-világjárvány okozta válság miatt, és néhány vállalat munkások ezreitől vált meg, az elektronikus kereskedelemnek új lendületet adott a pandémia – írja az AFP.

Hirdetés
Hirdetés

A Kantar tanácsadó cég adatai szerint mivel a világjárvány változtatott a vásárlási szokásokon, idén mindössze három hónap leforgása alatt 41 százalékkal nőtt a nemzetközi e-kereskedelem, míg 2020-ban összességében 22 százalékkal.

Jó példa e tekintetben, hogy augusztus végén a Marks&Spencer brit kiskereskedelmi hálózat közölte, hogy megválik 7000 alkalmazottjától, majd e bejelentés után néhány órával az amerikai e-kereskedelmi cég, az Amazon bejelentette, hogy 3500 személyt alkalmaz az Amerikai Egyesült Államokban.

“A digitális kereskedelem régóta létezik, most azonban egyértelmű, hogy rendkívüli mértékben felélénkült” – fogalmazott az Alvarez & Marsal vállalati szolgáltató cég ügyvezető igazgatója, Herve Gilg.

A szakember úgy véli, azok a vállalatok nyernek a legtöbbet ebből a helyzetből, amelyek tevékenységének jelentős része már online zajlik. Ezen a téren is az Amazon vezet, amely a koronavírus-világjárvány ellenére megduplázta nettó profitját az idei második negyedévben – idézi az AFP hírét az ednh platform.

A Kantar vállalat szerint Franciaországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Kínában a 2019-ben jegyzett 8,8 százalékról 2020 második negyedévében 12,4 százalékra nőtt az e-kereskedelem piaci részesedése. A Kantar szakemberei hangsúlyozzák, hogy Kínában a tömegfogyasztási cikkekkel kapcsolatos beszerzések egynegyede az online kereskedelemben zajlik.

E precedens nélküli fejlemények révén “valamennyi kiskereskedő megértette, hogy az online jelenlét nélkülözhetetlen, illetve hogy egyre versenyképesebbeknek kell lenniük ezen a területen” – jelentette ki Stephane Charveriat, a Boston Consulting Group (BCG) társigazgatója. Hozzátette azonban, hogy az online jelenlét jelentős beruházásokat feltételez egy olyan időszakban, amikor a kiskereskedelmi cégeknek üres a kasszájuk.

A franciaországi kiskereskedelmi vállalatok szakmai szervezete (CDCF) azzal a kéréssel fordult nemrég a párizsi kormányhoz, hogy vezessen be adócsökkentő programokat vagy egy amortizációs mechanizmust az e-kereskedelembe történő beruházások támogatására.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy különféle, többek között az állami beruházási bank által kínált támogatások formájában “több száz millió eurót” tesznek elérhetővé a francia kiskereskedelmi vállalatok számára digitalizációjuk megvalósítására, hogy tudják felvenni a versenyt olyan óriásvállalatokkal, mint az Amazon.

Stephane Charveriat úgy vélte, a francia cégeknek internetstratégiára van szükségük – amely akár más vállalatokkal való szövetségre lépést is jelenthet – annak érdekében, hogy felvehessék a versenyt a digitális piac óriásaival.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük