Felhívás!

A kormány módosítani fogja a kapzsisági adót, de nem törli el azt

A kormány módosítani fogja a kapzsisági adót, de nem törli el azt Gazdaság

A román kormány módosítani fogja a bankadó bevezetéséről szóló, tavaly év végén elfogadott sürgősségi kormányrendeletet, de nem fogja hatályon kívül helyezni azt – jelentette ki hétfőn Viorica Dăncilă miniszterelnök a parlamentben.

A kormányfőt az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) hívta a törvényhozói testület elé, hogy adjon számot a tavalyi 114-es számú sürgősségi kormányrendeletről, amely az ellenzék szerint a csőd felé viszi a román gazdaságot. A bankok eszközeire kivetett úgynevezett kapzsisági adó alkalmazásáról a miniszterelnök elmondta: jelenleg tárgyalásokat folytatnak az érintett felekkel, ezt követően módosítani fogják a hatályos rendelkezéseket. A kormányfő ugyanakkor megvédte a január 1-jétől hatályban levő rendeletet, amely – mint mondta – különböző gazdaságösztönző intézkedéseket is tartalmaz.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter a parlament folyosóján újságíróknak elmondta: egyebek mellett az a javaslat merült fel, hogy ne a bankközi hitelkamatlábhoz kössék a bankadó fizetését, hanem a pénzintézetek félévente vagy évente fizessék az adót. A rendelet jelenleg negyedéves fizetési kötelezettséget ír elő. A Hotnews hírportál értesülése szerint az egyik lehetőség az, hogy a bankadót az aktívák 1,2 százalékáról 0,5 százalékra csökkentik.

A román pénzügyminiszter egy csütörtökön keltezett, de hétfőn a román média által nyilvánosságra hozott levélben megígérte a Standard and Poor’s hitelminősítőnek, hogy a hatóságok csökkenteni fogják az adó mértékét és nem kötik annak mértékét a bankközi hitelkamatlábhoz. A levelet azt követően írta a pénzügyminiszter, hogy a hitelminősítő aggodalmát fejezte ki a bankadó miatt és a román média szerint emiatt rontani tervezi Románia hitelbesorolását.

Az ellenzék a rendelet hatályon kívül helyezését kérte

A 114-es sürgősségi kormányrendelet hatályon kívül helyezését kérték az ellenzéki alakulatok a miniszterelnöktől a képviselőház plénumában Viorica Dăncilă jelenlétében tartott vitán.

Raluca Turcan nemzeti liberális párti képviselő felszólalásában hangsúlyozta, Viorica Dăncilă számos vizsgát elbukott, köztük első egyetemi felvételijét is, és ezt nap mint nap érezni az általa hozott döntéseken. “Érződik ez a külföldi hivatalosságokkal való találkozóin, minden egyes parlamenti nyilatkozatán, minden döntésén, minden magyarázaton, amelyet mérgező döntéseivel kapcsolatban ad. E vizsgák elbukása kapcsolatban állhat azzal is, hogy aláírta ezt a szerencsétlen rendeletet, amelyik rémálommá változtatta a román emberek életét” – fogalmazott.

Turcan rámutatott, a miniszterelnök már mandátuma első napján hazudott, hiszen azt mondta, hogy az általa vezetett kormány nem fog új adókat bevezetni, mégis ezt tette a 114-es rendelettel, amelyet ráadásul az érintettekkel való előzetes egyeztetés nélkül fogadott el. A liberális törvényhozó felszólította Viorica Dăncilát, hogy vonja vissza a rendeletet, “ne sodorja a szakadék szélére a román gazdaságot”.

Ezt kérte a kormányfőtől a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna is, aki szerint a 114-es rendelet “felbombázza a gazdaság több stratégiai ágazatát”, az energetikai, a banki és a távközlési szektort, és felszámolja a nyugdíjrendszer kettes pillérét.

Az RMDSZ-t képviselő Benedek Zakariás felszólalásában hangsúlyozta, az érintettekkel való egyeztetést követően módosítani kell a 114-es sürgősségi rendeletet, majd a kormánynak egy másik sürgősségi rendelettel el kellene halasztania 2020-ig a jogszabályba foglalt intézkedések gyakorlatba ültetését.

A rendelet hatályon kívül helyezését kérte a Népi Mozgalom Párt (PMP) is. “Ahogy mindezt kigondolták, és amennyi kárt tesz az országnak a 114-es rendelet, azt hiszem, menesztenie kellene személyi tanácsadóját, az első fokon nyolc év börtönbüntetésre ítélt Darius Vâlcovot, aki e rendelet kieszelője (…) és mellette a parlament másik elítéltjét, Liviu Dragnea PSD-elnököt” – fogalmazott Adrian Mihaiţă Todoran PMP-s képviselő.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.