Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A kormány jóváhagyta az idei harmadik költségvetés-kiigazítást

A kormány jóváhagyta az idei harmadik költségvetés-kiigazítást Gazdaság

A kormány jóváhagyta hétfői ülésén az idei harmadik költségvetés-kiigazítást, amely a korábban becsült 8,6%-ról 9,1%-ra növeli a GDP-arányos költségvetési hiányt – jelentette be a Victoria-palotában tartott rövid sajtóértekezletén Florin Cîţu pénzügyminiszter.

Hirdetés
Hirdetés

A tárcavezető elmondta: a kiigazítás alkalmával a román gazdaság 4,2%-os zsugorodásával, és 1050 milliárd lejes bruttó hazai termékkel (GDP) számoltak.

„A költségvetés hiánya 5 milliárd lejjel növekszik, ebből 4,2 milliárd lej a költségvetés bevételeinek csökkenéséből, 0,8 milliárd lej pedig a költségvetés kiadásainak növekedéséből származik” – részletezte Cîţu.

A költségvetés bevételeit ez év végére mintegy 337,8 milliárd lejre, a GDP 32,2%-ára becsülik, amelyből 298,3 milliárd lej, vagyis a GDP 28,4%-a a gazdaságból származik, 39,5 milliárd lej, azaz a GDP 3,8%-a pedig vissza nem térítendő forrásokból.

A költségvetés kiadásait 433,8 milliárd lejre, a GDP 41,3%-ára becsülik.

Az egészségügyi minisztérium büdzséjét egymilliárd lejjel pótolták ki.

Jóváhagyták azt az összeget is, amellyel Románia hozzájárul a Covid-vakcina gyártóinak járó EU-s támogatáshoz, hogy az ország majd hozzájusson ezekhez az oltásokhoz.

Egymilliárd lejt különítettek el a PNDL-program keretében megvalósított projektek számláinak kiegyenlítésére, 1,1 milliárdot a vissza nem térítendő külső forrásokból származó mezőgazdasági támogatásokra, 160 millió lejt az aszály sújtotta mezőgazdasági termelők kártérítésére és a mezőgazdaságban használt gázolajért járó támogatásra, 179 millió lejt a szállításügyi, infrastruktúráért felelős és távközlési minisztériumnak. A kormány rendelkezésére álló költségvetési tartalékalapra 1,2 milliárd lejt fordítanak, 567 millió lejt pedig az uniós költségvetéshez való hozzájárulásra, valamint a SarsCov2 vakcinagyártóknak az Európai Bizottság által kiutalandó sürgősségi újrafinanszírozásra, amely biztosítja, hogy Románia hozzáférjen majd ezekhez az oltásokhoz – részletezte a pénzügyminiszter.

Florin Cîţu arra is kitért, hogy a múlt héten bejelentett módosításokhoz képest az változott, hogy 49 millió lejt a szállításügyi minisztériumhoz csoportosítottak át, a pénzügyminisztérium eredeti büdzséjéből pedig 134 millió személyzeti költséget sikerült megspórolni a munka átszervezésével és a távmunka bevezetésével.

Az állami társadalombiztosítási költségvetést mintegy 1,8 milliárd lejjel egészítették ki, biztosítva a megemelt és újraszámított nyugdíjak kifizetésére szolgáló összegeket, valamint a járvány negatív hatásainak leküzdésére jóváhagyott intézkedések anyagi fedezetét – tette hozzá a pénzügyminiszter.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük