Felhívás!

A kkv-k 98 százalékát érintette kedvezőtlenül a nyersanyagok és az energia drágulása

A kkv-k 98 százalékát érintette kedvezőtlenül a nyersanyagok és az energia drágulása Gazdaság

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) 98 százalékát érintette kedvezőtlenül a nyersanyag- és energiadrágulás – derült ki kedden a romániai kkv-k országos tanácsának egyik felméréséből.

A megkérdezettek 73 százaléka válaszolta azt, hogy 10-30 százalékkal nőttek a költségei, 18 százalékának több mint 30 százalékkal.     

A megkérdezett vállalkozók 66 százaléka leginkább a nyersanyagok drágulására panaszkodott, 65 százalékát a villamosenergia árának emelkedése érintette kedvezőtlenül. Szintén 65 százalék a munkaerő drágulására panaszkodott, a földgáz árának emelkedése 44 százalékukat érintette kedvezőtlenül.

A válaszadók 83 százaléka szerint a román államnak be kellett volna avatkoznia, hogy megállítsa az áremelkedéseket, amelyek láncreakciót váltottak ki a gazdaságban és megnövelték az inflációt.

A vállalkozók 37 százaléka emelte árait 10-30 százalékkal, vagy tervez ilyen arányú drágítást, 31 százalék 10 százalék alatti áremelésről számolt be, 25 százalék nem változtatott, 6,3 százalék 30 százalék feletti drágítást jelölt meg.

A felmérés szerint a vállalkozók 70 százaléka halasztotta el beruházásokat.

A kutatás augusztus második felében készült 760 vállalkozó megkérdezésével.

Romániában tavaly júliusban liberalizálták a földgáz árát, január 1-jétől pedig a villamosenergiánál szüntették meg az államilag szabályozott árakat a lakossági fogyasztók számára, így az elmúlt egy évben az energiaárak átlagban 20 százalékkal nőttek. Júliusban 5 százalék volt az éves inflációs ráta, ami meghaladta a központi bank várakozását. A jegybank legutóbbi prognózisa szerint év végére 5,6 százalékos fogyasztói árindexre számít.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.