Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A jövő miatt aggódnak az alkalmazottak

A jövő miatt aggódnak az alkalmazottak Gazdaság

Egyre több munkavállaló veszíti el türelmét, amiért meglévő munkahelyén a járvány miatti korlátozások megszűnésével sem javul fizetése, emellett az inflációs áremelkedések és a télen várható magas energiaszámlák, vagyis a jövő miatti aggodalom is sokakat késztet munkahelyváltásra, állapította meg Vitályos Erzsébet.

Hirdetés
Hirdetés

A háromszéki humánerőforrás-szakértő (HR) szerint, akik új állást kerestek, arra hivatkoztak, hogy nagyobb fizetést akartak, és hogy régi munkahelyükön túl nagy a megterhelés.

Az eJobs felmérése arra mutat rá, hogy az elmúlt két évben a hazai munkavállalók fele váltott munkahelyet. Egy másik felmérés szerint az alkalmazottak 70 százaléka ahelyett, hogy béremelést kérne meglévő munkaadójától, inkább új állást keres. A pandémiát megelőző 2019-ben még fontos volt a munkahelyi stabilitás, ám a megkérdezettek 30 százaléka úgy nyilatkozott, hogy 2020 és 2021 a szakmai váltások éve volt, idén pedig a felmérésben résztvevők 20 százaléka gyűjtött bátorságot, hogy új munkahelyet találjon. Többségüket a magasabb fizetés motiválja, de az állást váltók jelentős része panaszkodott a terhelésre vagy a munkakörülményekre, és arra, hogy már nem szerették azt, amivel foglalkoztak.

A jelenséget segíti, hogy a munkaerőpiacon nagy a kereslet, aki dolgozni szeretne, az talál munkahelyet. Paradox módon sok munkavállaló arra hivatkozva vált állást, hogy alacsony a fizetése, de meg sem próbál béremelést kérni munkaadójától, mutat rá Cristina Profeanu, a másik felmérést végző ügynökség vezetője. Hozzátette: a munkaadók nagy része nem fizetésemeléssel próbálja megtartani értékes alkalmazottait, hanem rugalmas munkaidőt kínál, és növeli a pihenőszabadság idejét, de ajándékutalványokkal, szakmai képzéssel és távmunka lehetőségével próbálja vonzóvá tenni a munkahelyet. A szakember rendkívül fontosak tartja, hogy a munkaadók a lehető legnyíltabban tájékoztassák alkalmazottaikat a vállalatuk állapotáról.

A két munkaerőpiaci felmérés eredményeit megerősítve Vitályos Erzsébet háromszéki  humánerőforrás-szakértő rámutatott: akik a pandémia alatt kivártak, most sorozatban nyújtják be felmondásukat. Bár a nyári időszak általában a szabadságolásról szól, idén meglepő módon a nyári hónapokban is sokan váltanak állást. A fluktuáció magyarázata egyrészt az, hogy kevés a képzett, jó munkaerő és a cégek folyamatosan vadásszák a szakembereket. Másrészt a növekvő infláció és a télire várható magas energiaszámlák miatt érzékelhető egy aggodalom és az emberek nagyobb fizetést biztosító állásra váltanak.

Vitályos Erzsébet szerint az a munkaadó, akinek feltétlenül szakemberre van szüksége, jelentős összegű bérajánlattal is előrukkol, és elviszi mások jó alkalmazottait. Más cégek számára az is nehézséget jelent, hogy a 15 százalékosra becsült infláció mértékével emelje a fizetéseket, illetve az a cég, amely nem tudja bevállalni a teljes személyzet általános fizetésemelését, inkább a kulcsemberekre koncentrál és őket próbálja megtartani.

Amikor a távozó alkalmazottnak felteszik a kérdést, hogy miért nem jelezte korábban, ha elégedetlen, gyakran azt a választ kapják, hogy megértették, hogy a pandémia alatt visszaesett a piac, de ha az idei évben sem kaptak béremelést, akkor új lehetőségek után néztek, mondta Vitályos Erzsébet, aki szerint általában a multinacionális cégek ígérnek akkora fizetést, amit egy kisebb hazai cég már nem tud megadni. A HR szakértő szerint a fiatalok hatékonyabban tárgyalnak fizetésükről, míg a negyvenes korosztály ahhoz van szokva, hogy ha keményen dolgozik, akkor munkaadója megemeli a bérét akkor is, ha nem kéri, de ez már ritkán történik meg.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. augusztus 10., 9:34
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Ide nem kell humaneroforras szakerto, hogy ilyen marhasagot mondjon, esetleg ha a maganszektorrol beszelunk, mert az allaminal annyit nottek az utobbi 5-6 evben, hogy ha megallnak is nehez lesz behozni 10 ev alatt. De most ujra emelnek szegenykeimnek, ugyhogy semmi esely.

 • User
  Dátum: 2022. augusztus 10., 17:29
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A gyengen fizetett munkaero fizetes emelest var, mig a jol fizetett munkaero, tobb szabadnapot, rugalmas munkaprogramot, mert van tobb penze koltekezesre. Az emberek azert mennek inkabb el fizetes emeles keres nelkul, mert a patronocska bosszut is tud allni, akkor rugja ki az embert amikor akarja, de nem bizos, hogy akkor mar megvan a kinezett, jobban fizeto munkalehetoseg. Igy “biztosra” megy a munkaero, majd a regi ceg valahogy tuleli a veszteseget.