Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A gyógyászati ásványvíz kitermelési illetéke is a helyi közösségeket szolgálhatja

A gyógyászati ásványvíz kitermelési illetéke is a helyi közösségeket szolgálhatja Gazdaság

Újabb kategóriával bővítenénk a felszíni kitermelésből származó illetékeket az önkormányzatok számára: az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának eredményeként az ásványvízipari kitermelésből származó bányailleték 80 százaléka a helyi és megyei önkormányzatoknál marad, azonban ez csak az ásványvíz kitermelésére vonatkozott. Most törvénykezdeményezéssel a terápiás célokra használt ásványvíz kitermelése után járó illetékek is az önkormányzatokat illetnék meg, amelyet a helyi közösségek fejlesztésére fordíthatnak.

 

Miklós Zoltán, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője, a törvénykezdeményezés kidolgozója elmondta: „a gyógyászati célú ásványvizek az ásványvízforrásokkal azonos kategóriába tartoznak. Ezeket a gyógyfürdőkben és gyógyászati központokban használják számos betegség megelőzésére, kezelésére vagy enyhítésére. Törvénymódosítást dolgoztunk ki és iktattunk a parlamentben azzal a céllal, hogy a terápiás célra használt ásványvizek is bekerüljenek ebbe a kategóriába, amely értelmében a kitermelés utáni illetéknek a 80 százalékát a helyi közigazgatási egységek kapják. Eszerint a befizetett illeték 35 százaléka a megyei önkormányzatnál maradna, 45 százaléka pedig a helyi önkormányzat költségvetésébe kerülne és csupán 20 százalékot kellene befizetni az államkasszába. Eddig a terápiás célra használt ásványvizek utáni illeték teljes mértékben az államkasszába került.”

Hirdetés
Hirdetés

Miklós Zoltán rámutatott arra is, hogy az országban több mint 15 települést érint ez a törvénykezdeményezés: „Székelyföldön például Borszék és Kovászna megye ezzel a jogszabállyal kibővítheti saját borvizeinek gazdasági hasznát, amelyet gyógykezelésekre is felhasználnak, ugyanakkor ezeket az összegeket a települések fejlesztésére fordíthatja. Így a helyi önkormányzatok a törvénytervezet értelmében jogosultak lesznek ezekre az összegekre, amelyet a lakosság életszínvonalának növekedését célzó intézkedések finanszírozására, a szükséges közszolgáltatások és infrastrukturális fejlesztésekre fordíthatják. Az RMDSZ célja az, hogy az illetékek helyben maradjanak, amit visszafordíthatunk a közösség javára” – nyilatkozta a képviselő.

A törvénytervezetről első házként a szenátus dönt, majd a képviselőházban a bizottsági munkálatok után kerül plénum előtti szavazásra.

Fotó: RMDSZ.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. március 9., 9:06
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Ha te meggyógyulsz mi lesz a gyógyszeriparral? Ki vásárolja meg a méregdrága gyógyszereket, kenőcsöket? Légy már öntudatos polgár és ne akarj folyton meggyógyulni! #maradjunkbetegekéspofabe