Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A benzin 20, a gázolaj 37 százalékkal drágult idén Romániában

A benzin 20, a gázolaj 37 százalékkal drágult idén Romániában Gazdaság

Év eleje óta 20 százalékkal drágult a benzin, 37 százalékkal a gázolaj ára, beleértve az 50 banis literenkénti árkedvezményt is – derül ki a Versenytanács által az Agerpres megkeresésére közölt adatokból.

A Versenytanács árfigyelő portálja szerint szeptember 2-án a standard benzin átlagára 7,39 lej/liter volt Romániában (az 50 banis kedvezménnyel), míg a gázolaj literét átlagosan 8,37 lejért adták (kedvezménnyel).

Az 50 banis árkedvezményt nem számítva, év eleje óta a benzin ára mintegy 28%-kal, a gázolajé pedig 44%-kal emelkedett.

A Platts benzin- és dízelárfolyamok (amelyek relevánsabbak az üzemanyagárak meghatározásánál, mint a kőolaj-árfolyamok), valamint a kőolaj tranzakciós ára 2014 óta most van a legmagasabb szinten, bár az idén júniusban regisztrált történelmi csúcshoz képest csökkent.

Szeptember 2-án a kőolajat 93 dollár körüli áron tranzakcionálták hordónként, tehát körülbelül 20 százalékkal drágábban, mint az év elején.

Ugyanebben az időszakban a Platts benzinárfolyama – a lej/dollár árfolyamalakulás hatásainak figyelembevétele érdekében lejre átszámítva – 20%-kal nőtt, míg a gázolaj árfolyama 77%-kal magasabb, mint az év elején.

A valamennyi nagy üzemanyag-forgalmazó által július elsejétől alkalmazott 50 banis literenkénti árcsökkentés nyomán a tényleges átlagárak szeptember 2-án 2022. január 1-jéhez képest csak 20%-kal voltak magasabbak a benzin és 37%-kal a gázolaj esetében – derül ki a Versenytanács adataiból.

A 2022/106-os sürgősségi rendelet 2022. július 1-jei hatályba lépésével emellett a benzin literenkénti átlagára 76 banival, a gázolajé pedig 35 banival csökkent.

Összehasonlítva az Európai Unió áraival, Romániában a benzin átlagára folyamatosan az uniós átlag alatt volt – derül ki az Európai Bizottság szakportáljának adataiból.

Ami a gázolajat illeti, a helyzet az elmúlt 13 hónap nagy részében hasonló volt, az idei év májusát, júliusát és augusztusát kivéve, amikor a dízel romániai átlagára az uniós átlagárral azonos szinten volt, sőt kissé meghaladta azt.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a Románia által az EB-nek jelentett árak nem tartalmazzák az üzemanyag-forgalmazók által a 2022/106-os sürgősségi rendelet július 1-jei bevezetését követően alkalmazott literenkénti 50 banis árcsökkentést. Ezért a romániai fogyasztók által fizetett tényleges árak 1000 literre számítva körülbelül 100 euróval alacsonyabbak, mint a Bizottság által közzétett értékek.

A legfrissebb, az augusztus 29-e és szeptember 4-e közötti időszakra vonatkozó adatok szerint az uniós átlaghoz viszonyítva a benzin ára adókkal együtt 10%-kal volt alacsonyabb (10. hely), adó nélkül 6,7%-kal (21. hely), adó nélkül és az 50 banis kedvezménnyel együtt pedig 14%-kal.

A gázolaj ára adókkal együtt 4%-kal volt alacsonyabb volt az uniós átlagnál (12. hely), adó nélkül 1,4%-kal (16. hely), adó nélkül és az 50 banis kedvezménnyel pedig 8,2%-kal.

(forrás: Agerpres, fotó: Pinti Attila)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.