Felhívás!

5,1 százalékkal csökkent a román gazdaság teljesítménye az első három negyedévben

5,1 százalékkal csökkent a román gazdaság teljesítménye az első három negyedévben Gazdaság

A román bruttó hazai termék (GDP) 5,1 százalékkal csökkent az idei első kilenc hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten – közölte pénteken az országos statisztikai intézet gyorsjelentésében.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a csökkenés 4,6 százalék volt.

A GDP a harmadik negyedévben 5,6 százalékkal haladta meg a második negyedévit, ugyanakkor a tavalyi harmadik negyedévhez képest 6 százalékkal esett vissza.

Az első negyedévben még 2,4 százalékos növekedést jegyeztek a tavalyi év azonos időszakához mérten, a második negyedévben a GDP 10,3 százalékkal esett vissza éves összevetésben. Január és március között a GDP stagnált a tavalyi negyedik negyedévhez mérten, a második negyedévben ugyanakkor 12,2 százalékos visszaesést jegyeztek az első három hónaphoz viszonyítva.

A statisztikai intézet megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány megnehezíti az adatok begyűjtését, ezért alternatív forrásokhoz is folyamodott. Közölte, hogy az esetleges pontatlanságokat később javítja.

A román kormány hivatalosan 3,8 százalékos gazdasági visszaesésre számít az idei évre, de a jövő héten várhatóan újabb költségvetés-kiigazítást fogad el, amelyben nem kizárt, hogy rontja ezt a várakozását.

A Nemzetközi Valutaalap az idén 5 százalékos román GDP-csökkenéssel számol, míg az Európai Bizottság a november elején közzétett őszi gazdasági prognózisában 5,2 százalékos csökkenést valószínűsített.

Cîţu: javultak a pénzügyi mutatók

Javultak a pénzügyi mutatók a harmadik negyedévben – jelentette ki Florin Cîţu pénzügyminiszter.

A tárcavezető szerint a szeptemberi nettó átlagjövedelem 7,8%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, és az infláció, amely továbbra is 2,1%, a legalacsonyabb 2017 óta.

Kifejtette: az ipari termelés ötödik hónapja folyamatosan emelkedik, és ez meglátszik a költségvetés növekvő bevételein is.

A harmadik negyedévi pontos adatokat a hét végére várják – közölte Florin Cîţu pénzügyminiszter.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások