Felhívás!

4999 lej volt a romániai háztartások átlagos havi jövedelme 2019 utolsó negyedévében

4999 lej volt a romániai háztartások átlagos havi jövedelme 2019 utolsó negyedévében Gazdaság

4999 lej volt a romániai háztartások, és 1939 lej a romániai polgárok átlagos havi jövedelme 2019 utolsó negyedévében – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfőn közzétett adataiból.

A lakosság összes kiadása havi 4300 lejre rúgott, ez személyenként 1 677 lejt jelent, ami a teljes jövedelem 86%-át teszi ki.

Az INS adatai szerint a pénzbeli átlagos jövedelem háztartásonként havi 4659 lej volt (1807 lej/fő), a természetbeni jövedelem pedig havonta 340 lej (személyenként 132 lej).

A fizetés és egyéb kapcsolódó jövedelmek képezték a legfontosabb jövedelemforrást (a háztartások teljes jövedelmének 68,7%-át).

A háztartás teljes jövedelméhez hozzájárult még a szociális juttatásokból származó jövedelem (18,7%), a mezőgazdaságból származó jövedelem (1,8%), a nem mezőgazdasági tevékenységből származó jövedelem (1,7%), az ingatlanokból, valamint az örökség eladásából származó jövedelem (1,2%), valamint a természetbeni jövedelmek (6,8%), elsősorban a saját erőből előállított élelmiszerek ellenértéke (5,5%).

Az INS szerint a városi vagy vidéki lakhely befolyásolja a háztartások jövedelmének szintjét és összetételét.

Ami a kiadásokat illeti: az emberek élelmiszerekre költenek a legtöbbet, majd a nem élelmiszeripari termékek és a szolgáltatások következnek, ezt az adók és illetékek befizetése követi.

A befektetési költségek, lakások megvásárlása vagy építése, berendezések beszerzése, részvények vásárlása, csekély hányadát (0,3%-át) képviselik a háztartások teljes kiadásának.

Az INS kiemeli: a lakhely (város vagy vidék) befolyásolja a kiadások mértékét és szerkezetének sajátosságait.

A fogyasztási kiadások standard osztályozása (COICOP) szerint az élelmiszerek és az alkoholmentes italokra fordított összeg 2019 negyedik negyedévében átlagosan a háztartások kiadásának 31,6%-át tették ki.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások