Felhívás!

4,1 százalékkal nőtt tavaly a román gazdaság

4,1 százalékkal nőtt tavaly a román gazdaság Gazdaság

Tavaly 4,1 százalékkal nőtt Románia bruttó hazai terméke (GDP) az előző évhez képest – közölte csütörtökön gyorsjelentésében a román országos statisztikai intézet.

A tavalyi utolsó negyedévben a GDP 4,1 százalékkal bővült a nyers adatok szerint 2017 azonos időszakához mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a bővülés 4 százalék volt. A tavalyi harmadik negyedévhez viszonyítva a GDP 0,7 százalékkal bővült október-december között.

A statisztikai intézet megerősítette, hogy 2017-ben 7 százalékkal nőtt a GDP, míg 2016-ban 4,8 százalékos volt az éves növekedés.

A statisztikai intézet visszamenőleg felülvizsgálta a tavalyi év negyedéves adatit, így az első három negyedévben a GDP-növekedés 0,1-0,2 százalékponttal alacsonyabb volt a korábban közöltnél. Megfigyelhető, hogy a második és harmadik negyedéves növekedés után az utolsó negyedévben ismét lassult a román gazdaság növekedése.

Éves összevetésben az első három hónapban 4,4 százalékkal, a második negyedévben 4,3 százalékkal, a harmadik negyedévben 3,9 százalékkal nőtt a GDP 2017 azonos időszakaihoz képest.

A tavalyi 4,1 százalékos GDP-növekedés elmaradt a kormány várakozásától, amely 5,5 százalékos bővülést remélt. A bukaresti kabinet az idén is 5,5 százalékos gyorsulásra építi a parlament asztalán levő, elfogadás előtt álló idei állami költségvetést annak ellenére, hogy az Európai Bizottság szerint várhatóan 3,8 százalékkal, a Világbank előrejelzése szerint pedig 3,5 százalékkal nő az idén a román gazdaság.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. február 15., 10:48
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Ennek a nagy növekedéseknek van egy érdekessége,mégpedig az hogy vele párhuzamosan vagy még jobban nőnek az árak is minden szinten.Ki érti ezt????