Felhívás!

4.872 lej volt egy háztartás átlagjövedelme 2019 harmadik negyedében

4.872 lej volt egy háztartás átlagjövedelme 2019 harmadik negyedében Gazdaság

2019 harmadik negyedében egy romániai háztartás átlagjövedelme 4.872 lej volt, az összköltségek pedig átlagban 4.202 lejre rúgtak, ami a jövedelem 86,3%-át teszi ki, derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) pénteken közzétett adatsorából.

Az egy főre eső havi átlagjövedelem 1889 lej volt, a költségek pedig személyenként 1630 lejre emelkedtek.

Az INS adatai szerint egy háztartás pénzben elért havi átlagjövedelme 4.577 lej volt (1775 lej személyenként), a természetbeni jövedelmek pedig 295 lejt tettek ki (114 lej/fő). A legfontosabb jövedelemforrások a fizetés és a járulékos pótlékok voltak, 69,5%-át téve ki a háztartások összjövedelmének.

A háztartások összjövedelméhez hozzájárultak még a mezőgazdaságból, vagy más, független tevékenységekből származó jövedelmek, és ide számítódik a megtermelt élelmiszeripari termékek fogyasztása is.

Az INS szerint a költségek legnagyobb részét az élelmiszerek és háztartási fogyóeszközök megvásárlása, a szolgáltatások kifizetése, illetve az adók és illetékek befizetése tette ki. Élelmiszerre az összköltségek 31,3%-a ment rá.

A beruházások – lakásvásárlás vagy házépítés, telekvásárlás, részvények, vagy a termelést elősegítő eszközök és felszerelés megvásárlása – csupán a költségek 0,7%-át tettek ki.

Az INS megemlíti, a költségek nagyságát és struktúrját befolyásolja a környezet, az, hogy a háztartás városon, avagy vidéken található-e.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások