Hirdetés
Hirdetés

3,8 százalékra nőtt az éves infláció májusban

3,8 százalékra nőtt az éves infláció májusban Gazdaság

Az áprilisi 3,2%-ról májusban 3,8%-ra nőtt az éves inflációs ráta Romániában – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Hirdetés
Hirdetés

A májusi éves inflációhoz főként a nem élelmiszer jellegű iparcikkek járultak hozzá, amelyek ára 5,70%-kal nőtt, az élelmiszerek 1,52%-kal drágultak, a szolgáltatások díja pedig 2,78%-kal emelkedett.

Áprilishoz képest májusban 0,5%-kal nőttek a fogyasztói árak, az év eleje óta (tavaly decemberhez viszonyítva) pedig 3,1 százalékos inflációt jegyeztek májusban.

Az INS szerint az elektromos energia ára 16,97 százalékkal nőtt 2020 ugyanezen időszakához mérten és 18,22 százalékkal tavaly decemberhez viszonyítva. Az üzemanyag 11,49 százalékkal, a dohány és a cigaretta pedig 7,03 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban.

Az élelmiszerek közül az étolaj drágult a legtöbbet tavalyhoz képest, 13,14 százalékkal, a burgonya viszont 30,02 százalékkal olcsóbb lett.

A kozmetikai szolgáltatások díja 5,76 százalékkal nőtt májusban az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a légi szolgáltatásoké pedig 16,32 százalékkal mérséklődött.

A Román Nemzeti Bank (BNR) legfrissebb jelentésében az év végére 4,1 százalékos, jövő évre 3 százalékos inflációt valószínűsít.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük