Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

3343 lejre nőtt októberben az országos nettó átlagbér

3343 lejre nőtt októberben az országos nettó átlagbér Gazdaság

Októberben 38 lejjel nőtt Romániában az országos bruttó átlagbér az előző hónaphoz viszonyítva, elérve így az 5452 lejt. A nettó átlagbér ugyanakkor 3343 lejt tett ki, ami 22 lejes (0,7%-os) növekedést jelent szeptemberhez mérten – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) pénteken közzétett adatsorából.

Hirdetés
Hirdetés

A legjelentősebb növekedést, 7%-osat, a számítógépek és más elektronikai és optikai cikkek gyártásában jegyezték. 3% és 5% közötti volt a bérnövekedés az érckitermelés, film- és videóanyag gyártás, elektromos felszerelések gyártásának ágazatában. 1% és 5% közötti béremelésben részesültek többek között az erdőgazdálkodás, textilipar, bútorgyártás, papír- és papírtermékek gyártása, ingatlanközvetítés, biztosítások, kohászat területén dolgozók.

A legnagyobb mértékben, 21,7 százalékkal a kokszipari termékek és a kőolaj feldolgozása révén nyert termékek gyártásának ágazatában csökkent a nettó bér szeptemberhez képest. 16,1%-os csökkenés volt ugyanakkor a kőolaj- és földgáz-kitermelés ágazatában, illetve 14,7%-os a légi szállítás területén.

Az állami szektorban szeptemberhez viszonyítva a tanügyben 3,2 százalékkal, a közigazgatásban 0,9%-kal, az egészségügyben és szociális gondozásban 0,1%-kal nőtt a nettó átlagbér.

Az INS közleménye szerint ugyanakkor 2019 októberéhez mérten idén októberben 7,3 százalékkal nőtt a nettó átlagbér Romániában.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük