Felhívás!

3116 lejre nőtt októberben az országos nettó átlagbér

3116 lejre nőtt októberben az országos nettó átlagbér Gazdaság

5090 lejre nőtt októberben az országos bruttó átlagbér, ez szeptemberhez képest 49 lejes (1%-os) emelkedést jelent; az országos nettó átlagbér 34 lejjel (1,1%) 3116 lejre emelkedett – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfőn közzétett adatsorából.

A legmagasabb nettó átlagbérek – 7118 lej – a számítástechnika ágazatában voltak, a legalacsonyabbak pedig a konfekcióiparban – 1801 lej – mutat rá az INS.

Októberben a legtöbb ágazatban magasabb volt a nettó átlagbér, mivel különböző prémiumokat és egyéb juttatásokat (pl. 13. fizetést) kaptak az alkalmazottak, de az is közrejátszott bizonyos szektorokban, hogy nagyobbak voltak a bevételek, illetve többfelé elbocsátásokra is sor került.

A legnagyobb mértékben, 9,8%-kal, a számítógépek és más elektronikus és optikai termékek gyártásának ágazatában nőttek a nettó bérek, a legnagyobb csökkenést, 19,4%, a kőolaj- és gázkitermelés ágazatában regisztrálták. Szintén jelentősen, 17,6%-kal csökkent a bér a koksztermékek és a kőolaj feldolgozása nyomán nyert termékek gyártásának szektorában.

Az állami szektorban szeptemberhez viszonyítva a tanügyben (+3,8%), a közigazgatásban (+1,3%) és az egészségügyben (+0,8%) nőtt a nettó átlagbér.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. december 10., 21:34
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Valaki magyarázza már el, mit jelent az, hogy átlag, hogy az örökös kommentelők tudjanak békében aludni. Országos nem egyenlő Kovászna megyével.. Van még vagy negyven megye, mindet beleszámítanak plusz Bukarestet. Mint az iskolában. Van harminc tanuló, az átlaggyerek megért annyit, amennyi szükséges. Aki nem ért, az az átlag alatt van, elég szomorú és baj neki, de attól az átlag átlag marad.

  • User
   Dátum: 2019. december 11., 13:34
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Ok, valahogy így lehet az átlagot elmagyarázni:
   A kisunoka megkérdezi a nagypapát, mi az, hogy átlag. Nagyapi mond egy példát: – Te 8 éves vagy, én 80, tehát ketten együtt 88 évesek vagyunk, vagyis átlagban 44 évesek, ami a legszebb férfikor. De d*gni te se tudsz, meg én se!