Felhívás!

2,8 százalékra nőtt az éves infláció júliusban

2,8 százalékra nőtt az éves infláció júliusban Gazdaság

A júniusi 2,6 százalékról 2,8 százalékra nőtt júliusban az éves inflációs ráta Romániában.

Az élelmiszerek 5,57 százalékkal drágultak, a nem élelmiszer jellegű iparcikkek 0,88%-kal, a szolgáltatások ára pedig 3%-kal nőtt – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán közölt adataiból.

A harmonizált fogyasztói árindex alapján kiszámolt éves ráta júliusban 2,5% volt – mutat rá az INS közleménye.

A Román Nemzeti Bank (BNR) legutóbbi jelentésében 2,7 százalékos inflációt jósolt idénre, 2021-re pedig 2,5 százalékos pénzromlást vetített előre.

A légi szállítási szolgáltatások, a cigaretta és a gyümölcskonzervek ára nőtt a legnagyobb mértékben

Júliusban a légi szállítási szolgáltatások, a cigaretta és a gyümölcskonzervek ára emelkedett a legnagyobb mértékben júniushoz képest, míg a villamos energia, valamint a telefonszolgáltatások olcsóbbak lettek.

Az Országos Statisztikai Intézet szerdán közzétett adatai értelmében a légi szállítási szolgáltatások 13,83 százalékkal kerültek többe júliusban, mint egy hónappal korábban, és 17 százalékkal nőtt a díjuk tavaly decemberhez képest. A telefonszolgáltatások díja júniushoz képest 0,02 százalékkal csökkent, a decemberben jegyzetthez mérten viszont 0,61 százalékkal nőtt.

A dohány és a cigaretta 2 százalékkal került többe júliusban júniushoz viszonyítva, tavaly decemberhez képest pedig 6,43 százalékkal drágult. A villamos energia ára júniushoz viszonyítva 2,24 százalékkal csökkent júliusban, a tavalyi év végéhez képest pedig 1,54 százalékkal lett kisebb.

Ami az élelmiszereket illeti, a gyümölcskonzervek 0,42 százalékkal drágultak júniushoz és 2,72 százalékkal decemberhez képest. A tavalyi év utolsó hónapjához viszonyítva idén júliusban a friss gyümölcs ára nőtt a legnagyobb mértékben, 24,75 százalékkal.

A más zöldségek és zöldségkonzervek kategóriába sorolt termékeknek júniushoz képest 5 százalékkal mérséklődött az áruk, tavaly decemberhez mérten azonban 1,99 százalékos áremelkedés figyelhető meg.

Az INS által szerdán közölt adatok értelmében a júniusi 2,6 százalékról júliusban 2,8 százalékra nőtt az éves inflációs ráta Romániában.

Az élelmiszerek 5,57 százalékkal drágultak, a nem élelmiszer jellegű iparcikkek 0,88%-kal, a szolgáltatások ára pedig 3%-kal nőtt.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.