Felhívás!

2,8 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék az idei első negyedévben

2,8 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék az idei első negyedévben Gazdaság

A szezonálisan kiigazított érték szerint 2,8 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az idei év első három hónapjában az előző negyedévhez viszonyítva; a tavalyi év ugyanezen időszakához mérten nincs változás – közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A nyers adatok szerint 0,2 százalékkal csökkent az első negyedévi GDP a 2020 első három hónapjában jegyzetthez képest.

Az Európai Bizottság (EB) nemrég kiadott tavaszi gazdasági előrejelzésében a korábbi 3,8 százalékról 5,1 százalékra javította a román gazdaság idei várható bővülésére vonatkozó előrejelzését, míg jövőre 4,9 százalékos GDP-növekedést vár a februárban prognosztizált 4 százalék helyett.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) áprilisban szintén felfelé módosította Romániára vonatkozó növekedési előrejelzését, 6 százalékos gazdasági bővülést vár erre az évre.

A hazai gazdasági előrejelzési bizottság április végi jelentése szerint 5 százalékos gazdasági növekedésre számít idén.

Cîţu: történelmének leggyorsabb gazdasági fellendülését éli Románia

Az elmúlt száz év legjelentősebb gazdasági válságára való válaszlépésként minden eddiginél gyorsabb ütemű a gazdasági fellendülés Romániában – írja egy keddi Facebook-bejegyzésben a miniszterelnök.

“Megígértük, megvalósítottuk. Románia gazdasága 2,8 százalékkal nőtt 2021 első negyedévében. Gratulálok, románok! Történelmének leggyorsabb gazdasági fellendülését éli Románia, válaszként az elmúlt száz év legnagyobb gazdasági válságára” – fogalmaz a bejegyzésben Florin Cîţu.

A kormányfő szerint a kabinet a legjobb intézkedéseket hozta, és a gazdaság jól reagált ezekre.

“Most újabb intézkedéseket készítünk elő, hogy Románia válság utáni gazdasága még erősebb, még versenyképesebb, még ellenállóbb legyen. A következő évekre olyan mértékű gazdasági növekedésre számítok, amely minden eddigi becslést porrá zúz, és amelynek kedvező hatását minden román állampolgár érezni fogja” – áll még a bejegyzésben.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások