Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

230 millió eurónyi mezőgazdasági támogatásra pályázhatnak a romániai gazdák

230 millió eurónyi mezőgazdasági támogatásra pályázhatnak a romániai gazdák Gazdaság

Augusztus 27-től november 26-ig kérhetnek európai uniós támogatást az Országos Vidékfejlesztési Alapból három különböző pályázatban a fiatal gazdák, társulások és a gyümölcstermesztők – tájékoztatott Barabási Antal Szabolcs, a Mezőgazdasági Minisztérium RMDSZ-es államtitkára.

Hirdetés
Hirdetés

Az első pályázat a fiatal gazdákat célozza meg. A nekik elkülönített költségvetés 100 millió euró, amelyből 30 millió a hegyvidéken élő gazdák számára érhető el. Egy gazda mintegy 60-70 ezer eurót igényelhet. A támogatás mértéke függ attól, hogy feldolgozásra kéri az összeget vagy a biogazdaság fejlesztésére.

A második pályázatot a kisgazdaságoknak írja ki a mezőgazdasági szaktárca, itt a támogatások költségvetése 87 millió euró, ebből 26 millió a hegyvidéki gazdaságoknak jár. Egy pályázó legfeljebb 15 ezer eurót hívhat le kisgazdáságának fejlesztésére.

A 100%-ban vissza nem térítendő támogatásokat három évre adják, és két részletben folyósítják. A támogatási szerződés aláírásakor 75%-ot adnak, majd a helyes elszámolás után a fennmaradó 25 %-ot, amelyet 2025. december 31-ig utalnak.

A harmadik pályázatot pedig a beszállítói és a kiszolgálói láncok fejlesztésére írják ki. Itt egyaránt jogosultak a pályázásra az egyéni termelők, gazdasági társulások, civil szervezetek. Egy pályázatban legfeljebb 250 ezer euró hívható le például tanulmányok elvégzésére, beruházásokra.

Ennél a pályázatban 50-70 %-os a vissza nem térítendő támogatás mértéke.

A pályázati kérelmeket november 26-ig lehet benyújtani.

(közlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük