Felhívás!

20 százalékkal nőttek a bérek 2019-hez képest a HoReCa-ágazatban

20 százalékkal nőttek a bérek 2019-hez képest a HoReCa-ágazatban Gazdaság

Egy kedden közzétett felmérés szerint mintegy húsz százalékkal nőttek idén a bérek 2019-hez képest a bérek a szálloda-, étterem- és kávéház-működtető ágazatban (HoReCa).

A felmérést a legnagyobb hazai online munkaközvetítő platform, az eJobs készítette júliusban 102 vendéglátóipari vállalat képviselőinek körében.

Az eJobs értékesítési igazgatója, Roxana Drăghici elmondta, a HoReCa-ágazat munkaerőpiacának sikerült újra elérnie a világjárvány előtti szintet. A szektor vállalatainak egy része ugyan továbbra is munkaerőgondokkal küszködik, de a szakember reményei szerint a kecsegtető bérezés és más juttatások vonzani fogják az álláskeresőket.

A felmérés szerint az ágazat munkáltatóinak közel 60 százaléka étkezési utalványt, 32 százaléka prémiumokat biztosít az alkalmazottainak, 24 százalékuk elszámolja az útiköltségüket és ugyancsak 24 százalékuk képezi is őket.

A válaszokból kiderül az is, hogy a HoReCa-vállalatok 85 százaléka jelenleg munkaerőhiánnyal küzd. Mintegy 44 százalékuknak 5 betöltetlen állásuk van, egynegyedüknek 10 új alkalmazottra lenne szüksége, 17 százalékuk pedig 20 állást is kínál, de ezekre alig akadnak jelentkezők. Ilyen körülmények között a vállalatok 23 százaléka külföldi munkaerőt alkalmazott az üres állások betöltésére.

Az ágazat képviselői főként azzal magyarázzák a munkaerőhiányt, hogy a munkavállalók elvesztették a bizalmukat az elmúlt másfél évben megroggyant vendéglátóiparral szemben.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.