Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

1851 lej volt az átlagnyugdíj a második negyedévben

1851 lej volt az átlagnyugdíj a második negyedévben Gazdaság

Az idei második negyedévben 1851 lej volt az átlagnyugdíj, 0,3 százalékkal több, mint az előző negyedévben – közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Az összeget a nyugdíjak összes kategóriájának – társadalombiztosítási, rokkantsági, özvegyi – a figyelembevételével számították ki.

A nyugdíjasok átlagos száma 5,003 millió volt a második negyedévben, 21 ezerrel kevesebb, mint az év első három hónapjában; az állami társadalombiztosítási rendszerhez tartozó nyugdíjasok átlagos száma 4,604 millió volt, 13 ezerrel kevesebb, mint az előző negyedévben.

Az átlagos állami társadalombiztosítási nyugdíj 1774 lej volt. Az átlagos nominális nettó állami társadalombiztosítási öregségi nyugdíj teljes járulékfizetés mellett (adó és egészségügyi szolgáltatási járulék nélkül) az 51,8 százaléka volt az országos nettó átlagbérnek (az előző negyedévben jegyzett 54,4 százalékhoz képest).

Az idei második negyedévben az előző év második negyedévéhez képest a nyugdíjasok átlagos létszáma 82 ezer fővel, az állami társadalombiztosítási rendszerhez tartozók száma pedig 53 ezer fővel csökkent. Az átlagos havi nyugdíj és az átlagos állami társadalombiztosítási nyugdíj az előző év azonos negyedévéhez képest 11,4 százalékkal, illetve 10,8 százalékkal nőtt.

Az állami társadalombiztosítási rendszerhez tartozó nyugdíjasok és a munkavállalókhoz aránya országos szinten 8 volt a 10-hez a második negyedévben, jelentős területi eltérésekkel. Így például Ilfov megyében és Bukarestben 4 nyugdíjas jutott 10 munkavállalóra, de Teleorman megyében már 15 jutott 10 alkalmazottra, míg Vaslui megyében 14 a 10-hez az arány.

Területenként jelentősen eltér az állami társadalombiztosítási átlagnyugdíj összege is: míg Botoşani megyében 1409 lej, Giurgiu megyében 1419 lej, Vrancea megyében 1427 lej volt a második negyedévben, addig Hunyad megyében 2354 lej, Bukarestben 2249 lej, Brassó megyében pedig 2085 lej.

(forrás: Agerpres, fotó: Haáz Vince)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások