Felhívás!

1,1 millió hektár mezőgazdasági területet sújtott a szárazság

1,1 millió hektár mezőgazdasági területet sújtott a szárazság Gazdaság

Romániában 1,1 millió hektár mezőgazdasági területet sújtott a szárazság – jelentette ki Adrian Oros mezőgazdasági miniszter kedden.

A tárcavezető elmondta, hogy egyelőre a gazdáktól érkezett kárjelentések összesítése készült el, azok ellenőrzése még zajlik, ezért csak később fognak pontos adatot közölni arról, hogy a tavaszi szárazság mekkora területen okozott kárt.

Kifejtette, hogy az 1,1 millió hektárból 416 ezer hektár Konstanca megyében található. A szárazság főleg Románia déli és dél-keleti részét érintette, így Tulcea, Ialomița, Brăila és Galac megye is a leginkább sújtott vidékekhez tartozik.

A miniszter közölte, hogy jelenleg 222 121 hektár területen létezik öntözőrendszer, a csatornahálózat hossza eléri a 2100 kilométert. Ez a terület sokkal kiterjedtebb volt, de a rendszerváltás után a legtöbb helyen tönkretették az öntöző-berendezéseket.

Románia mezőgazdasági területe 13,9 millió hektár, amiből 8,2 millió hektár a szántóföld. Románia körülbelül 30 millió tonna gabonát termel évente, ennek mintegy egyharmada búza.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.