Felhívás!

Záporokra, zivatarokra, légköri instabilitásra figyelmeztetnek a meteorológusok

Záporokra, zivatarokra, légköri instabilitásra figyelmeztetnek a meteorológusok Életmód

Tizenkét megyére adott ki elsőfokú (sárga jelzésű), zivatarokra és légköri elektromosságra vonatkozó figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

A figyelmeztetés csütörtök déltől péntek reggelig érvényes.

Sárga jelzésű, kiadós csapadékra vonatkozó figyelmeztetés érvényes Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Olt, Teleorman és Giurgiu megyében, valamint Prahova, Brassó, Szeben, Fehér és Hunyad megye hegyvidékein, ahol viharokra, erős szélre és jégesőre is fel kell készülni. A hirtelen lezúduló esőmennyiség eléri a 25 litert, helyenként pedig a 40-50 litert is négyzetméterenként.

Az ország régióinak nagy részében záporok, zivatarok, légköri instabilitás, heves szél, és elszórtan jégeső várható, a rövid idő alatt lehulló csapadékmennyiség 15-25, helyenként 35-45 liter lehet négyzetméterenként – teszi hozzá az ANM.

Négy megyében elsőfokú árvízriadó van

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízriadót adott ki az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) Maros, Beszterce-Naszód, Hargita és Máramaros megye több folyóvizére. A figyelmeztetés csütörtök estig érvényes.

A rövid idő alatt lezúdult számottevő csapadékmennyiség veszélyesen megnövelte a vízszintet Máramaros megyében a Visón és az Izán, Beszterce-Naszód megyében a Nagy-Szamoson, a Maros felső folyásán, valamint Hargita és Maros megyében a Nyárádon – közölték a hidrológusok.

FRISSÍTÉS: Újabb árvízriasztást adtak ki 15 megyére

Újabb elsőfokú riasztást adtak ki csütörtökön a hidrológusok 15 megyére.

A szakemberek szerint csütörtök délutántól péntek 14 óráig a következő folyók vízgyűjtő medencéjében áll fenn az áradás veszélye: Visó, Iza (Máramaros megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Maros (Hargita és Maros megye), Nyárád (Maros megye), Zsil (Hunyad, Gorj, Mehedinţi és Dolj megye), az Olt mellékfolyói (Hargita, Brassó, Szeben, Vâlcea, Argeş, Gorj és Olt megye), Vedea (Argeş, Olt és Teleorman megye), Argeş (Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Ilfov és Giurgiu megye), valamint Ialomiţa (Dâmboviţa és Prahova megye).

Az INHGA szerint Gorj, Vâlcea és Argeş megye kisebb folyóin fokozott az áradásveszély.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.