Felhívás!

Viharokra és erős széllökésekre figyelmeztetnek a meteorológusok

Viharokra és erős széllökésekre figyelmeztetnek a meteorológusok Életmód

Erős szélre és viharokra vonatkozó, huszonhét megyére és Bukarestre érvényes másodfokú (narancssárga) figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

A figyelmeztetés csütörtök 14 órától péntek reggel 6 óráig érvényes Bukarestben, valamint Máramaros, Beszterce-Naszód, Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Hargita, Maros, Szeben, Brassó, Kovászna, Bákó, Vaslui, Galac, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Tulcea és Konstanca megyében.

A meteorológusok szerint csütörtök délutántól Erdély, Máramaros és Moldva egyes területein, a hegyvidéken, majd éjszaka Munténiában és Dobrudzsában is fokozott légköri instabilitás alakul ki, a széllökések elérhetik a 80-90 km/h sebességet, jégeső és villámlás, égzengés valószínű. A hirtelen lezúduló eső mennyisége elérheti a 35-50, sőt, helyenként a 60-70 litert is négyzetméterenként.

A Kárpátokon kívüli területek egy részén továbbra is megmarad a hőség, a hőmérséklet-páratartalom index meghaladja a kritikus 80-as értéket.

Narancssárga árvízriadó a Feketeügyön

Harmad- és másodfokú árvízveszélyre figyelmeztet az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) egyes erdélyi és moldvai folyók esetében.

Az intézet harmadfokú (vörös jelzésű) riasztást adtak ki a Moldova és a Beszterce folyók és mellékfolyóik vízgyűjtő medencéire. Az érintett megyék Suceava, Hargita és Neamţ.

Gyors vízhozam- és vízszintnövekedés következhet be az árvízszintek esetleges túllépésével Kovászna megyében a Feketeügy, Máramaros megyében a Lápos, Neamţ, Iaşi és Vaslui megyében a Bârlad folyó vízgyűjtő medencéjében. Ezekre a területekre narancssárga figyelmeztetés van érvényben.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.