Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Valóban hatékony a HPV elleni oltás? 60 millió emberre kiterjedő kutatás adott most választ

Valóban hatékony a HPV elleni oltás? 60 millió emberre kiterjedő kutatás adott most választ Életmód

A méhnyakrák a negyedik leggyakrabban előforduló daganatos betegség a nőknél, évente több mint 310 ezer nő hal bele.

Hirdetés
Hirdetés

Brit és kanadai tudósok minden idők legátfogóbb tanulmányában mutatták ki, hogy a méhnyakrák szinte valamennyi típusát előidéző vírus ellen tíz éve megjelent oltóanyag nagyon hatékony az ilyen fertőzések megelőzésében.

A The Lancet című brit orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók a fejlett országokban 60 millió emberre kiterjedő 65 korábbi tanulmány eredményeit elemezték, és meggyőző bizonyítékokat találtak arra, hogy az oltás jól működik a méhnyakrák megelőzésében, és egy évtizeden belül jelentősen csökkenteni fogja az ilyen betegségeket.

Csökken a méhnyakrák előfordulása

A kutatók összevetették az oltás megjelenése előtti és a fejlett országokban az oltási programok elindítása után nyolc évvel kimutatott adatokat a méhnyakrákot, a nemi szervi szemölcsök megjelenését és a rákot megelőző állapotban lévő sejtnövekedést illetően.

Azt találták, hogy a HPV 16-os és 18-as típusának előfordulása a lányok 15-19 éves korosztályában 83%-kal csökkent, a 20-24 éves korosztályban 66%-kal. A nemi szervi szemölcsök előfordulása ugyanezen korosztályokban 67, valamint 54%-kal csökkent.

A rákot megelőző állapotban lévő sejtnövekedés eseteinek száma 51%-kal csökkent a 15-19, és 31%-kal a 20-24 évesek esetében – olvasható a The Lancet honlapján.

A kutatók azt is kimutatták, hogy azokra is előnyös hatással van a vakcina, akiket nem oltottak be. A 15-19 éves fiúk esetében is mintegy 50%-kal csökkent a nemi szervi szemölcsök megjelenése, és a 30 fölötti nőknél is jelentős arányban. A csökkenés azokban az országokban volt jelentősebb, ahol szélesebb korcsoportokat oltottak be, valamint, ahol többen kapták meg az oltást.

– Látjuk a csökkenést a HPV-törzsek és a méhnyak megbetegedéseinek megjelenésében, így minden jel arra utal, hogy a méhnyakrák előfordulása is csökkenni fog – idézte David Meshert, az angol közegészségügyi intézet vezető kutatóját a BBC News.

(Femina)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük