Felhívás!

Több mint 5 millió romániai dohányzik naponta

Több mint 5 millió romániai dohányzik naponta Életmód

A románok 27,4 százaléka – megközelítőleg 5,6 millió ember; a férfiak 36,5%-a, illetve a nők 18,7%-a – cigarettázik naponta, derül ki a Bukarestben, kedden közzétett tanulmányból.

A Global Adult Tobacco Survey (GATS) 2018-as romániai felmérése szerint a naponta dohányzó román állampolgárok 43,5%-a napi egy csomag cigarettánál többet szív el, illetve 71,5%-uk függő és az ébredés utáni fél órában már rágyújt. A tanulmány arra is rámutat, hogy a cigarettát első alkalommal megkóstolók átlagéletkora 17,9 év.

A GATS 34 országban végzett felmérést, az eredményeket olyan közpolitikák kidolgozására és bevezetésére használják fel, amelyek a dohányzást bátortalanítják és ezzel csökkentik a dohányzás előidézte betegségek előfordulását, magyarázta Anda Curta, a közegészségügyi intézet (INSP) munkatársa.

Romániában 5.408 háztartásban végezték el a felmérést, 4.571 személy válaszolt a kérdésekre.

Alexandra Cucu, az Országos Egészségfelmérő Központ igazgatója szerint globális szinten 23 olyan betegséget azonosítottak, amelyeknek köze van a dohányzáshoz. Cucu szerint 2016-ban 25 ezernél több romániai haláleset köthető össze a dohányzással: 6.233 személy halt meg agyvérzésben, 9.928 személy koszorúér-betegségben és 9.596 személy tüdőrákban.

Miljana Grbic, az Egészségügyi Világszervezet romániai irodájának a vezetője elmondta, van egy olyan célkitűzés, hogy 2035-re kinevelődjék egy nem dohányzó generáció. Rámutatott, az utóbbi időben nőtt a dohányfogyasztás mennyisége, főként a nők és a fiatalok körében.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások