Felhívás!

Számos méhcsalád pusztult el

Számos méhcsalád pusztult el Életmód

Amint arról írtunk, az elmúlt időszakban rengeteg méhcsalád pusztult el, aminek oka a szúnyogpermetezés is lehetett. A szentkatolnai Csákány Attila nem hibáztat senkit, mert érthető, hogy ezt az intézkedést is meg kell tenni, ilyen esetekben azonban mindig felmerül benne a kérdés, ki kárpótolja őt a veszteség miatt, hiszen a méhészkedésből, a mézből élnek.

– A történet úgy kezdődött, hogy július 17-re szúnyogirtást hirdettek Kézdivásárhelyen és környékén, amelyre felhívták a méhészek figyelmét – újságban, rádióban, tévében –, hogy nem veszélyes a permetezés a méhekre, aztán egy másik kijelentés az volt, hogy mégis zárják be azokat. A kérdés az, ha nem veszélyes, miért kell bezárni? – töpreng Csákány Attila. Emellett a méhész állítása szerint a permetezésre való figyelmeztetés ugyanaznap jelent meg a hírekben, melynek reggelén már megtörtént a szúnyogirtás. Annyi szerencséje volt, hogy nem érintette annyira a Szentkatolnán lévő méheit. Volt pusztulás, azt viszont nem állítja, hogy ez a permettől lett volna. Egy másik eset miatt fordult lapunkhoz.

– Július 14-én éjszaka a Szárazpatak végében található tanyánknál három alkalommal tért meg a permetező repülőgép: éjszaka 12 órakor, majd hajnali 3 és 5 óra körül. Érdeklődtem, de senki nem tud semmilyen információt ezzel a géppel kapcsolatosan – mesélte. Attól a naptól a kaptár tetején – ami sosem fordult eddig elő –, egyre több méhecskét talált elpusztulva. Csákány Attilának összesen 29 méhcsaládja pusztult el, ami nagyon nagy veszteséget jelentett számára.

– Nem azért fordultam az újsághoz, hogy szerepeljek, hanem hogy elmondjam, senkit nem érdekel ez az eset, és senki nem nyújt segítséget nekünk. Szívesen kötnék biztosítást is a méhekre, de nem lehet. Ez a mi országunk. Bukarestben vizsgálják meg a méheket, de érdekes módon mindig azt az információt kapjuk, hogy a mérgezés oka ismeretlen – mondta elkeseredetten a méhész.

Korábban már előfordult, hogy kapott volna kártérítést a méhek elpusztulása miatt, de a papírjai érvénytelennek bizonyultak, mert a sepsiszentgyörgyi laboratórium nemzetközileg nem elfogadott. Erről azonban senki nem tájékoztatta, mindez csak utólag derült ki.

– Rengetegszer kezdtük újra a feleségemmel, többször gondoltunk már rá, hogy abbahagyjuk, éppen az említett dolgok miatt, de végül mégis úgy döntöttünk, hogy a szakma iránti szeretetünk ennél erősebb. Azonban két hét alatt elveszíteni 29 méhcsaládot, nagy érvágás számunkra, amellett, hogy az idén amúgy is sokkal kevesebb volt a méztermelés, mint tavaly. Nem tudom, merre tart ez a világ, senkit nem érdekel semmi. A gond azonban az, hogy mi ebből élünk – summázott.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások